Nagyvilág

Lezuhant és meghalt a lengyel államfő

Lech Kaczynski lengyel államfő, repülőgép-szerencsétlenségben életét vesztette az oroszországi Szmolenszk közelében. A gépen még 131-en utaztak, köztük a felesége, a lengyel parlament alelnöke, a lengyel Központi Bank kormányzója és gyerekek is, de senki sem élte túl a balesetet.

Ezt az Interfax hírügynökség jelentette nem sokkal azután, hogy kiderült Kaczynski a katiny-i erdőbe látogatott volna, hogy lerója kegyeletét az 1940-ben ott
kivégzett, közel 20 ezer lengyel emléke előtt.

Erre azért került volna sor, mert az oroszellenes érzelmeiről ismert Kaczynskit a héten nem hívták meg arra a megemlékezésre, amelyen Vlagyimir Putyin orosz és Donald Tusk lengyel kormányfő részt vettek és ezért ő kérte, hogy a helyszínen emlékezhessen.

Lezuhant és meghalt a lengyel államfő 1

A lengyel politikai elit óriási veszteséget szenvedett

nyomás a pilótán?

Akár nulla méter látástávolság mellett is le lehet szállni modern eszközök alkalmazásával, viszont nem ismertek a lezuhant elnöki gép, s a fogadó repülőtér által használt eszközök. Elképzelhető, hogy a pilótára pszichikai nyomás nehezedett – mondta az fn.hu által megkérdezett szakértő. Részletek itt.

Vele tartott felesége, továbbá a lengyel parlament alelnöke, Andrzej Kremer, egy külügyminiszter-helyettes, több képviselő, több püspök, Piotr Nurowski, a Lengyel Olimpiai Bizottság elnöke, a kivégzett
tisztek hozzátartozói, illetve a lengyel elit számos képviselője, továbbá a lengyel Központi Bank kormányzója Slawomir Skrzypek is.

Ott volt Jerzy Szmajdzinski, a szejm alelnöke, a Baloldali Demokratikus Szövetség (SLD) képviselője, korábbi nemzetvédelmi miniszter, Janusz Kurtyka, a lengyel Nemzeti Emlékezet Intézetének (IPN) elnöke, Ryszard Kaczorowski, az utolsó, emigrációban működő lengyel elnök és Andrzej Przewoznik államtitkár, történész, a Harci és Vértanúsági Emlékhelyeket Gondozó Tanács elnöke, aki rengeteget tett a lengyel-magyar kapcsolatokért.

Összesen 132-en utaztak a Varsóból induló járaton, de senki sem élte túl a balesetet.

Lezuhant és meghalt a lengyel államfő 1


A pilóta döntésén múlt

újra halottak katyinnál

Lech Kaczynski lengyel államfő a katinyi erdőbe látogatott volna, hogy lerója kegyeletét az 1940-ben tömegesen kivégzett lengyelek előtt. A tömeggyilkosságok történelmi hátterét vázoljuk föl röviden itt.

Bár a szmolenszki Szevernij repülőteret kora reggel köd miatt lezárták,
és a pilótának javasolták, hogy Minszkben, vagy Moszkvában
szálljon le, ő úgy döntött, hogy Szmolenszkben landol.

Ezért négyszer próbáltak földet érni és az utolsó alkalommal a gép közvetlenül a kifutópálya előtt beleakadt a fák koronájába, és ezért lezuhant, majd darabokra tört.

A Vesztyi 24 hírtelevízió a helyszínről adott élő közvetítésében az is látható volt, hogy a Tu-154-es több darabja kigyulladt és a tüzeket még mindig oltják a sűrű ködben. Ennek kapcsán Gulliver Cragg tudósító a Fraance 24-nek elmondta, hogy “ez a gép készen állt a széthullásra”.

Sólyom László és Lech Kaczynski

Sólyom László és Lech Kaczynski

Sokkolta a hír a lengyeleket

Dmitrij Medvegyev orosz államfő rögtön reagált a történtekre: utasítására kormánybizottság alakult a baleset körülményeinek kivizsgálására, aminek az élén Vlagyimir Putyin kormányfő áll.

Szergej Sojgu, a rendkívüli helyzetek minisztere és Igor Levityin közlekedési miniszter pedig a helyszínre indult.

Donald Tusk miniszterelnök Gdanskban értesült a tragédiáról, amelynek hírére sírva fakadt és azonnal rendkívüli kormányülést hívott össze, majd Varsóba utazott. Később pedig bejelentette, hogy nemzeti gyászt rendel el és másnap két perces csenddel emlékeznek az elhunytakra, akárcsak a temetésükkor. “Gondoskodni fogok a gyászoló családokról” – ígérte.

Miheil Szaakasvili grúz politikus is rögtön nyilatkozott az ügyről a CNN-nek. “Számomra Kaczynski hős, ő volt Lengyelország lelke. Kivételes az, ahogy szerette, támogatta a szabadságot és az embereket. Én az egyik barátomat, az országom pedig a támogatóját vesztette el. Reggel el kellett mondanom lengyel barátaimnak, hogy nincsenek egyedül.”

Aleksander Kwasniewski volt lengyel elnök nehezen uralkodott magán, amikor megtudta a hírt és kijelentette, hogy “az egy elátkozott hely. 1940-ben a háború előtti Lengyelország elitjét gyilkolták meg ott, most ott halt meg a Harmadik Köztársaság elitje”.

Mindeközben több száz ember gyűlt össze a lengyel fővárosban az államelnöki palota előtt, ahol rengeteg mécsest és virágot helyeztek már el. Gyászukat azzal is kifejezik, hogy énekelnek.

Brian Barnett Krakkói tudósító a CNN-nek arról számolt be, hogy az állapolgárokat sokkolták az események. Arra a kérdésre, mennyire jellemző, hogy nagy számú delegációt küldenek Lengyelországból külföldre azt válaszolta: általános. Ráadásul ez a megemlékezés a lengyel összetartást is reprezentálta volna.

Lezuhant és meghalt a lengyel államfő 4

Ki pótolhatja az elnököt?

A lengyel törvény szerint az elnök halála esetén a parlament alsóházának elnöke, ebben az esetben Bronislaw Komorowski veszi át az államfői teendők ellátását.

Az alkotmány értelmében két hónapon belül elnökválasztást kell tartani, ami egyébként idén ősszel lett volna esedékes

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik