Nagyvilág

Közel ért a pápához a pedofil-ügy

Vonakodott elbocsájtani a katolikus egyház kötelékéből egy gyerekmolesztálásért elítélt pedofil papot XVI.Benedek pápa, még az 1980-as években.

Az eset egy pénteken nyilvánosságra hozott egyházi levélváltásból derült ki. A jelenlegi pápa, még bíborosként azt közölte a pap eltávolítását kérő amerikai püspökkel, hogy jól meg kell fontolni, hogy a döntés hogyan befolyásolja “az egyetemes egyház érdekeit”.

A kalliforniai Oakland egyházmegye püspöke, John Cummins először 1981-ben írt levelet a Vatikánnak, azt kérve az egyháztól, hogy bocsájtsák el Stephen Kiesle tiszteletest, akit 1978-ban ítéltek el gyerekmolesztálás miatt. A férfi nem tagadta, hogy hat fiatal fiúval fajtalankodott, és három évre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték.

Levelében azt közli a későbbi pápa, hogy vonakodik azonnali lépéseket tenni, mert meg kell vizsgálni, hogy az elbocsájátás sérti-e az egyház érdekeit. Közölte az oaklandi egyházmegyével, hogy az ügy “megfontolt döntést igényel, amely hosszabb ideig is eltarthat”.

Az egyház bírálói szerint ez azt bizonyítja, hogy a Vatikán igyekezett eltitkolni a pedofil papok ügyét, és az ügy jól mutatja, hogy fontosabbnak tartották az egyház jóhírét az áldozatok szenvedésénél. A Vatikán szóvivője szerint azonban a levél azt bizonyítja, hogy Ratzinger nem akarta eltitkolni az esetet, sőt, annak részletes tanulmányozását szorgalmazza.

Kieslét végül 1987-ben bocsájtották el a katolikus egyházból. A férfit 2004-ben hat évig tartó börtönbüntetésre ítélték az Egyesült Államokban, egy fiatal lány molesztálása miatt. Kiesle szerepel a szexuális bűnözöket tartalmazó kaliforniai listán.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik