Nagyvilág

Európa megrendült – videó

Az EU Lengyelország rendelkezésére áll, Merkel felidézte Kaczynskival kapcsolatos emlékeit, az oroszok pedig átengedik a terepet a lengyeleknek.

Az Európai Unió üzenetben fejezte ki szombaton támogatását Lengyelországnak a Lech Kaczynski államfőt szállító repülőgép oroszországi katasztrófája miatt. Az EU soros elnöki tisztét ellátó Spanyolország külügyminisztere, Miguel Ángel Moratinos hangsúlyozta: szolidaritását szeretné kifejezni ebben a válságos pillanatban valamennyi lengyellel és európaival.

A cseh elnök “hatalmas veszteségnek” nevezte a lengyel elnök halálát. “Lech Kaczynski lengyel elnök, felesége és más személyiségek tragikus halála borzalmas esemény, amely felkavart, megrázott, elszomorított és személyesen sújtott engem” – mondta Václav Klaus Prágában újságíróknak.

Rettenetes hír Amerikának

Barack Obama amerikai elnök szerint Lech Kaczynski lengyel elnök tragikus halála “rettenetes” hír Lengyelország, az Egyesült Államok, az egész világ számára. Obama közleményben tudatta: felhívta Donald Tusk kormányfőt, hogy őszinte részvétét fejezze ki.

Kaczynski elnök kulcsszerepet játszott a Szolidaritás szakszervezetben, és az Egyesült Államokban nagyra becsülték mint a szabadság és az emberi méltóság iránt elkötelezett vezetőt – írta közleményében az amerikai elnök. Barack Obama tisztelgett a szerencsétlenségben elhunyt többi katonai, civil és egyházi vezető emléke előtt, akik hozzájárultak “Lengyelország lelkesítő demokratikus átalakulásához”.

Mindig megállapodtak

Megdöbbenést és megrázkódtatást okozott Németországban is a Szmolenszk közelében történt lengyel repülőgép-szerencsétlenség, Lech Kaczynski lengyel államfő halála. Angela Merkel kancellár nyilatkozatában Kaczynski elnököt olyan elszánt európaiként jellemezte, aki egyidejűleg a lehető leghatározottabban képviselte országa érdekekeit. Egész életében Lengyelország és Európa szabadságáért küzdött – emelte ki a kancellár, aki visszaemlékezett a Kaczynskivel folytatott kétoldalú, illetve nemzetközi tárgyalásaira, amelyek – mint kiemelte – mindig megállapodással értek véget.

A kancellár a lengyel kormányfőnek, Donald Tusknak küldött részvéttáviratában mély együttérzését fejezte ki Kaczynski elnök halála kapcsán. “Megdöbbenéssel értesültem a szörnyű katasztrófáról” – hangsúlyozta a többi között Merkel, aki részvétét nyilvánította az áldozatok hozzátartozóinak és valamennyi lengyelnek. “Ezekben a nehéz órákban egész Németország együtt érez és szolidáris Lengyelországgal” – fejtette ki a német kancellár. Lech Kaczynski halála kapcsán részvétét nyilvánította lengyel kollégájának, Radoslaw Sikorskinak Guido Westerwelle külügyminiszter is.

Az oroszok is vizsgálják

Dmitrij Medvegyev orosz elnök is részvétét nyilvánította Lech Kaczynski lengyel elnök repülőgép-katasztrófában bekövetkezett halála miatt a lengyel népnek. Vlagyimir Putyin kormányfő lengyel kollégáját, Donald Tuskot hívta fel telefonon, kinyilvánította részvétét, s abban maradt vele, hogy tartják a kapcsolatot, és újra beszélnek, amint a helyszínre küldött két orosz miniszter jelentést tesz.

Az orosz jelentések szerint a lengyel fél kérte, hogy önálló vizsgálatot folytathasson a szerencsétlenség okainak felderítésére, a két ország közlekedési miniszterei meg is állapodtak erről, s a lengyel kormánybizottság már szombaton megérkezik a közeli, fehéroroszországi Vityebszkbe. A katasztrófa közvetlen kiváltó okát az orosz nyilatkozók elsősorban a rossz időben, a ködben látják, de vizsgálják esetleges műszaki hiba lehetőségét is.

Kiváló állapot

Emlékeztettek rá, hogy a pilótának a köd miatt javasolták: Moszkvában, vagy Minszkben szálljon le, de a lengyel elnök gépének személyzete úgy döntött, hogy Szmolenszkben száll le. A negyedik leszállási kísérletnél a gép szárnya a fák koronájába akadt, a gép lezuhant és egészen kicsi darabokra tört. A sűrű ködöt szombat délelőttre már pénteken jelezték a meteorológusok, és reggel le is zárták a forgalom elől a Szevernij repülőteret, amelynek közelében a gép lezuhant.



A lengyel elnök repülőgépe erdős területen csapódott a földhöz, a helyszíni közvetítésben házakat sehol nem látni, de a jelentések szerint a közelben egy családi házakból álló település van. Orosz szakértők elmondták, hogy a Szevernij repülőteret katonai célokra is használják, továbbá egy közeli gyár új repülőgépeinek a kipróbálására is, és minden tekintetben kiváló állapotban van.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik