Nagyvilág

Rasmussen: együtt kell működni Karzaival

A nyugati országoknak továbbra is együtt kell működniük Hamid Karzaival, még ha az afgán elnök az utóbbi időben éles bírálattal is illetett több külföldi országot - fejtette ki véleményét Anders Fogh Rasmussen csütörtök este Chicagóban.

Az amerikai nagyváros egyetemén tartott előadásában a NATO főtitkára úgy ítélte meg a helyzetet, hogy ez egy olyan ember akivel tudunk és kötelességünk együtt dolgozni.

Az észak-atlanti szövetség vezetője elismerte, hogy Karzai újjáválasztása az ázsiai ország élére a múlt évben problematikus volt, de a voksolás végső soron megfelelt az alkotmánynak. “Nem várhatjuk el tőle, hogy mindig azt tegye, vagy azt mondja, amit mi akarunk” – mondta a NATO-főtitkár.

Karzai azzal vádolta meg a múlt héten a nemzetközi közösséget, hogy “nagyon súlyos csalásokat követett el” az elnökválasztáskor. Az államfő szerint a Kabulban működő külföldi nagykövetségek választási tisztviselőket fizettek le és fenyegettek meg, hogy gyengítsék a kormányát. Washingtonban nyugtalanítónak tartották az afgán elnök kirohanását a külföldiek ellen, és magyarázatot kértek tőle.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik