Nagyvilág

A kirgiz elnök nem mond le

Kurmanbek Bakijev megbuktatott kirgiz elnök pénteken közölte: nem mond le, de hajlandó tárgyalni az ellenzékkel; mint mondta, fő célja a polgárháború elkerülése a volt szovjetköztársaságban.

“Kész vagyok tárgyalóasztalhoz ülni az ellenzékkel” – jelentette ki Bakijev a francia hírügynökségnek a dél-kirgizisztáni Dzsalálábádban adott interjúban.

A megbuktatott elnök szerdán menekült el Biskekből az erősségének számító dél-kirgizisztáni Os városába, miután véres összecsapások törtek ki rendőrök és tüntetők között a fővárosban. Az összecsapásoknak 75 halálos áldozata és 1520 sebesültje volt.

“Nem tervezem, hogy elhagyjam az országok és nem mondok le az elnökségről – mondta Bakijev. – Nem számítok háborúra. Az a célom, hogy megelőzzem a konfliktust és a polgárháborút.” Kijelentette: nem adott ki olyan parancsot, hogy a rendőrök az ellenzékiekkel való összecsapásaikban lőjenek rá a tüntetőkre.

Hozzátette, hogy az Egyesült Államok és Oroszország semmilyen szerepet nem játszott az országban lezajlott véres felkelésben. “Nem hiszem, hogy Oroszország vagy az Egyesült Államok beavatkozott volna ezekbe az eseményekbe” – mondta.

A Bakijevet korrupcióval és tekintélyuralmi törekvésekkel vádoló ellenzék szerdán rohamozta meg Biskekben a kormány székházát. A rohamrendőrök először könnygázzal, fény- és hanggránáttal, valamint gumilövedékkel próbálták szétoszlatni a tömeget, majd éles lőszerrel lőttek a tüntetőkre.

Roza Otunbajeva volt külügyminiszter vezetésével ideiglenes kormány alakult, és az lemondásra szólította fel az ország déli részébe menekült államfőt, aki maga is forradalommal került hatalomra 2005-ben.

Oroszország és az Egyesült Államok egyaránt katonai támaszpontot működtet az Afganisztánhoz való közelsége miatt stratégiai fontosságúnak tartott közép-ázsiai országban.

Semmiféle tárgyalás” nincs napirenden Kurmanbek Bakijevvel”- jelentette ki pénteken újságírók előtt a kirgiz átmeneti kormány feje, Roza Otunbajeva.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik