Nagyvilág

Géppuskát kapnak a spanyol halászok

Egy spanyol katonai repülőgép 19 géppuskát szállított a Seychelle-szigetekre azoknak a spanyol tonhalhalászoknak, akik a szomáliai partok közelében járnak zsákmány után a kalózoktól hemzsegő tengeren - jelentették be pénteken Madridban.

A védelmi minisztérium közlése szerint már vasárnap átadják a fegyvereket annak a privát őrszolgálatnak, amelyet a halászflotta gazdái fogadtak fel. Általában minden halászhajót egy-egy gépfegyverrel szerelnek föl, és kap egy géppuskát és két géppisztolyt az anyahajójuk is. Egy géppuskához 4000, egy puskához 1500 lőszert adnak. Van két hajó – az Albacán és az Albatún -, amelyre két géppuska kerül, mert őket már többször is megpróbálták elrabolni a legveszélyesebb vizeken.

A spanyol halászokat több kalóztámadás érte az elmúlt években, s legalább három hajójukat kézre is kerítették a tengeri rablók. Madrid tavaly év végén kezdte el a fölfegyverzésüket, de eleinte csak puskákkal. A tulajdonosok a téli viharos monszunévszak elmúltával, a veszélyek fokozódása miatt engedélyt kértek a védelmi- és a belügyminisztériumtól az őrszolgálat megerősítésére. A halászcégek még ennél is erősebb fegyvereket szeretnének, de a Seychelle-szigetek kormányzata ezt nem engedi.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik