Nagyvilág

Bush tudott a guantanamói ártatlanokról

Ha már szó szerint megvették és bizonyíték nélkül bebörtözték az afgánokat és pakisztániakat, zavart okozott volna, ha szabadon is engedik őket - írta meg a Times.

George Bush volt amerikai elnök tudta, hogy a guantánamói különleges börtönben terrorizmus gyanújával fogva tartott személyek többsége ártatlan – írta dokumentumokra hivatkozva a The Times című brit lap pénteken.

Az ártatlanok szabadon engedése politikai okokból volt lehetetlen. Sokakat közülük Afganisztán és Pakisztán fejenként 5000 dollárért “adott el” az Egyesült Államoknak, de igazi bizonyítékokat nem mellékelt arról, hogy valamiféle közük lenne a terrorizmushoz. Főként Dick Cheney alelnök, és Donald Rumsfeld védelmi miniszter ellenezte a szabadlábra helyezést arra hivatkozva, hogy ez “hihetetlen zavart okozna” – írta a lap.

A dokumentum Lawrence Wilkersontól származik, aki az akkori külügyminiszter, Colin Powell kabinetfőnöke volt. Egy nyilatkozatot írt az egyik fogoly beadványának támogatására, s ebben fogalmazta meg, hogy Cheney-t “egyáltalán nem zavarta, hogy a letartóztatottak nagy többsége ártatlan volt. (A nézete szerint) ha ártatlan egyének százainak kell szenvednie, hogy elfoghassanak egy marék fontos terroristát, akkor legyen úgy” – írta.

Wilkerson megvitatta az ügyet Powellel, és megbizonyosodott róla, hogy “az ő meglátása szerint nem csak az alelnök és a védelmi miniszter, hanem Bush elnök is minden döntésben benne volt Guantánamóval kapcsolatban”. Akkoriban 742 fogoly volt a börtönben, és sokat megkínoztak közülük.

Powell 2005-ben kivált a Bush-kormányzatból. Barack Obama jelenlegi elnök megígérte a különleges börtön bezárását, de az ehhez szükséges bonyolult politikai, jogi és humanitárius feltételek összeegyeztetése még nem sikerült mindenki esetében; a táborban még mintegy 180 fogoly van.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik