Nagyvilág

Botrányos videókkal tarol egy “lebuktató oldal”

Több országban már betiltották, de a Pentagon is szemmel tartja azt az internetes oldalt, amelyen időről-időre titkos információk, felvételek és dokumentumok tárulnak a nagyvilág elé. A kínaiak által alapított Wikileaks legutóbb éppen az amerikai hadsereg kaonáitól kapta az információt, akik civilek, újságírók és gyerekek iraki lemészárlását akarták leleplezni.


A Wikileaks
egy svédek által működtetett oldal, melyet 2006 decemberében indítottak. Alapjául a névtelen bejelentkezők szolgálnak, akik információt szivárogtatnak ki kormányokról és szervezetekről, miközben megőrzik informátoraik inkognitóját. Az oldal üzemeltetője a Sunshine Press, melyet kínai disszidált újságítók, matematikusok hoztak létre.

A lap „alapítója” Julian Assange, egy ausztrál újságíró és internetes aktivista. Az oldal indulását követő januárban a rendelkezésre álló dokumentumok száma több mint 1,2 millió volt és ennek többségét ki is szivárogtatták. A wikileaks csapata 2009 januárjában már 1200 önkéntest számlálz. Elsődleges céljuk az volt, hogy feltárják az Ázsiában garázdálkodó elnyomó rezsim körüli hivatalos titkokat, leleplezzék a Szaharától délre fekvő afrikai államok kormányait, az afganisztáni háború körülményeit és a kenyai korrupciót. Munkájukhoz segítségül hívták az érintett régiókban élőket, akiknek a hozzájárulását kérték ahhzo, hogy a kormányok etikátlan cselekedeteire fény derüljön.

Jutalmazták a leleplezőket

A weboldal számos jelentős díjat nyert már. 2008-ban az Economist magazin New Media díját, 2009 júniusában pedig a brit Amnesty International média-díját. Ez utóbbit a 2008-ban közzétett kenyai rendőrség által elkövetett gyilkosságokról szóló jelentéssel érdemelt ki.

A Wikileaks úgy jellemzi magát, mint egy cenzúrázatlan, de tömeges kiszivárgott információval és dokumentummal rendelkező rendszer. A működtető cég állítása szerint a rendelkezésre álló dokumentumokat és bizalmas információkat egy katonai biztonságú szerveren tartják.

A kínai kormány jelenleg igyekszik kiszűrni a Wikileaks oldalait és minden erejével azon van, hogy tűzfallal lehetetlenné tegye elérését. A website ennek ellenére még mindig elérhető az országban. 2009 márciusában az Ausztrál Kommunikációs és Médiahatóság szintén feketelistára tűzte a Wikileaks oldalát, miután már más országok is megtették ezt a lépést.

Félnek a szerkesztők

„Ha valami történne velünk, tudni fogjátok, hogy miért” – írja a Twitteren a Wikileaks.org egyik szerkesztője. Véleménye szerint a Pentagon képes őket feladni annak érdekében, hogy elhallgattassa a weboldalt.

A Wikileaks legutóbb április 6-án hozott nyilvánosságra egy 2007-ből származó botrányos felvételt, melyen két amerikai helikopterről iraki civileket, köztük két a brit Reutersnek dolgozó újságírót mészároltak le, valamint két kisgyereket sebesítettek meg. A felvételen a katonák nevetve lövik szét a civilek utcán sétáló társaságát, melyek kezében a kamerát fegyvernek minősítik.

Az egyebek mellett a kormányzati korrupció ellen küzdő csoport közölte: a 2007. július 12-i támadásról készült kódolt katonai felvételt olyan személyek juttatták el hozzájuk a hadseregből, akik le akarták leplezni az akciót. A csoport feltörte a kódot, és a felvételt hozzáférhetővé tette. Az amerikai védelmi minisztérium egy névtelenséget kérő tisztviselője megerősítette: a videó és a hangfelvétel eredeti.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik