Nagyvilág

Az orosz hadsereg védi Dél-Oszétiát

Orosz katonai támaszpontok épülnek a szakadár területeken - írja a Kitekintő.hu.

Vállalja a teljes felelősséget Dél-Oszétia védelméért Oroszország – jelentette ki a dél-oszétiai vezetőkkel való szerdai találkozója után Anatolij Szergyukov orosz védelmi miniszter Moszkvában. Dél-Oszétiának továbbra is számolnia kell egy esetleges grúz támadással – idézte a miniszter szavait az RT.

Az egyezmény értelmében megváltozik az orosz támaszpont helyzete Dél-Oszétiában, és az Oroszországi Föderáció magára vállalja az egykor grúz fennhatóság alá tartozó köztársaság védelmét, tájékoztatott a BBC. Jurij Tanajev vezérőrnaggyal megvitatták a katonai és haditechnikai együttműködés fő kérdéseit. A The Voice of Russia értesülései szerint a megállapodás 49 évig lesz érvényben, de további 15 éves szakaszokra meghosszabbítható.

Február 17-én Oroszország hasonló megállapodást kötött Abháziával is, írta a RIA orosz hírügynökség. Az orosz katonai bázisokat a két szakadár tartományban várhatóan Gudautában és a dél-oszét fővárosban, Chinvaliban helyezik el. Egy-egy bázis alkalmas lesz 1700 katona, T-62 típusú tankok, könnyű páncélzatú harckocsik, S-300-as légvédelmi eszközök és más légi járművek befogadására.

Tbiliszi élesen kritizálja a támaszpontok felállítását, mivel korábban ezek a területek is Grúziához tartoztak. A Nyugat is elítéli ezt a lépést, mondván, hogy ezzel Moszkva nemzetközi jogokat sért, ráadásul veszélyezteti a fegyverszünetet, melyet a két ország a 2008 augusztusi villámháború után kötött.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik