Nagyvilág

Kormányt döntött a kirgiz ellenzék

A kirgiz ellenzék bejelentette szerdán, hogy megalakította kormányát, mert állításuk szerint az eddigi kabinet lemondott. Putyin nyugalomra intett, mert már az elnök házát fosztogatják.

A bejelentés az állami televízió egyik csatornája sugározta, amelyet megostromoltak, és hatalmukba kerítettek a tüntetők. Temir Szárijev volt ellenzéki elnökjelölt közölte, hogy egy csoport politikus koalíciót alkotott, és megállapodott a kormányfő és a belügyminiszter, valamint az új “biztonsági főnök” személyében. Nevüket egyelőre nem tudni.

Közben az ellenzék állítása szerint lemondott a kirgiz kormány, Kurmanbek Bakijev elnök pedig elhagyta a fővárost, Biskeket. Egy repülőtéri tisztségviselő azt közölte, hogy Bakijev helyi idő szerint szerda délután repülőgépre szállt, a gép ismeretlen irányba távozott. A gépre maximum öt fő szállt fel – közölte a Manasz repülőtér néven nem nevezett illetékese.

Feszült a helyzet (Fotó: MTI)

Feszült a helyzet (Fotó: MTI)

A hírt a RIA orosz hírügynökség jelentette, és egyelőre nem lehet megerősíteni más forrásból. A biskeki kormányszóvivő elérhetetlen. Temir Szárijev ellenzéki politikus közölte, hogy elfoglalták a kormányzat központját, és Danijar Uszenov miniszterelnök aláírta lemondási nyilatkozatát.

Putyin nyugtatgat

Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök önuralomra és az erőszak elkerülésére szólította fel szerdán a kirgiz hatóságokat és a közép-ázsiai ország ellenzékét is.

Egyúttal cáfolta azt a feltevést, hogy Oroszország bármi szerepet játszott volna a kirgiz kormányerők és a tüntetők ezreinek biskeki összecsapásaiban, amelyek következtében – az ellenzék állítása szerint – mintegy száz ember vesztette életét.
“Oroszországnak és orosz tisztségviselőknek semmi közük sincs ezekhez az eseményekhez” – idézte a RIA Novosztyi hírügynökség Putyin Katinyban elhangzott szavait. Az orosz kormányfő lengyel kollégájával, Donald Tuskkal együtt a 70 évvel ezelőtt meggyilkolt lengyelekre emlékező ünnepségen vett részt Szmolenszk közelében.

Az elnök házát fosztogatják

Fosztogatók kezdtek elvinni mindenféle mozdítható tárgyat szerda este Kurmanbek Bakijev kirgiz elnök biskeki házából, amelyet előzőleg felgyújtottak – jelentették orosz hírügynökségek.

Egy helyszíni tudósító szerint többen ruhákkal, ágyneművel, edényekkel teletömött nagy műanyagzsákokat hordanak ki a házból, a vállukon szőnyegeket visznek. Az Interfax orosz hírügynökség által idézett szemtanúk szerint “a Bakijev-család inatlanában nagy tűz pusztított”. A hírt más forrásokból egyelőre nem erősítették meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik