Nagyvilág

Özönvíz pusztít Rióban

Az özönvízszerű esőzés okozta áradások már mintegy ötven halálos áldozatot szedtek Brazília Rio de Janeiro szövetségi államában - közölték kedden a hatóságok, és kihirdették, hogy válsághelyzet alakult ki.

A 17 órán át egyfolytában tartó égszakadás óriási káoszt okozott Brazília második legnagyobb városában, Rio de Janeiróban, ahol 26-an fulladtak a vízbe vagy a sárba. A polgármester arra kérte az embereket, hogy maradjanak otthon, mert az összes fő útvonal és több alagút járhatatlan az áradás és a földcsuszamlások miatt. Másokat, akik meredek dombok oldalában élnek, a sárlavinák veszélyeztette lakhelyük elhagyására szólította fel a városvezető. A tartomány kormányzója kihirdette a válsághelyzetet, és közölte, hogy az áldozatok száma még nagyobb lehet.

Az esőzés hétfőn délután kezdődött, és útközben lepte meg a csúcsforgalomban hazatérő embereket. A Riót az öböl túlsó partján fekvő Niterói várossal összekötő 15 kilométeres hidat az erős szél miatt lezárták. Az árvíz főként a város északi felében lévő szegényebb negyedeket sújtja, köztük Maracana városrészt, ahol a brazil labdarúgás legnagyobb “szentélye”, a 200 ezer néző befogadására alkalmas Maracana stadion található.
A felhőszakadás miatt töröltek több belföldi légi járatot Rio de Janeiro és Sao Paulo között, de a riói nemzetközi repülőtér működik. A városban leállt a tömegközlekedés is. Az iskolákat és néhány kereskedelmi központot bezártak. Sok városrészben megszakadt az áramszolgáltatás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik