Nagyvilág

Nem vették el a brit pártvezér diplomáját

Cáfolta kedden a cambridge-i egyetem azt a sajtóhírt, amely szerint megfoszthatják jogi diplomájától a brit szélsőjobb legnagyobb politikai erejének, a fajgyűlölő politikával vádolt Brit Nemzeti Pártnak (BNP) a vezetőjét.

Nick Griffin 1980-ban végzett az egyik legpatinásabb brit felsőoktatási intézmény jogi karán. A The Sun – a legnagyobb példányszámú brit tömeglap – múlt pénteken közölt értesülése szerint a cambridge-i egyetem kormányzótanácsa nem sokkal korábban csaknem kétharmados többséggel támogatta azt az indítványt, hogy érvénytelenítsék a BNP-vezér jogi diplomáját.

A The Sun ugyanakkor nem jelölte meg forrását, a cambridge-i egyetem The Tab című internetes diákmagazinját, amelynek előző napi, április 1-jei kiadásából emelte át szinte szó szerint a BNP-vezér diplomájának visszavonásáról szóló “hírt”, “exkluzív” értesülésnek beállítva a beszámolót.

A cambridge-i egyetem sajtóosztályának illetékese kedden azonban az MTI érdeklődésére kijelentette, hogy “áprilisi tréfáról” van szó, a hír nem felel meg a valóságnak.

A The Guardian című baloldali brit napilap blogrovatában már a húsvéti hétvégén megjelent, hogy valószínűleg álhírről van szó, amelyet a The Sun “megevett”, hivatalosan azonban eddig senki nem cáfolta az értesülést. A beszámoló annyira hitelesnek tűnt, hogy a Brit Nemzeti Párt is elhitte, és elítélő nyilatkozatot adott ki, amely szerint a cambridge-i egyetem “a külföldi muszlim diákok tandíjának elvesztésétől tartva” akarja megfosztani diplomájától Griffint.

A hír egyébként még kedden is olvasható volt változatlan formában a The Tab hasábjain, sőt szerepelt az internetes újság öt legnépszerűbb sztorijának listáján.

Nick Griffint – aki többször járt Budapesten, legutóbb a Jobbik 2008. október 23-ai nagygyűlésének egyik szónokaként – 1998-ban bíróság marasztalta el faji gyűlöletkeltés címén, holokauszttagadó és az egykori náci párthadsereget, a Waffen-SS-t méltató írásai miatt. Faji gyűlölet szításának vádjával 2005-ben is eljárás indult ellene, de abban a perben felmentő végzés született.

A BNP a tavalyi európai parlamenti választásokon – első ízben – képviselői helyeket szerzett az uniós törvényhozásban; a párt két EP-képviselőjének egyike maga Griffin.

A párt – miután jogi eljárás indult ellene kirekesztőnek ítélt alapokmánya miatt – néhány hete úgy döntött, hogy engedélyezi “nem fehérek” felvételét is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik