Nagyvilág

Nem kizárt a munkáspárti győzelem

Gordon Brown kedden bejelentetett az Egyesült Királyságban tartott általános választások időpontját, mely 2010. május 6-a lesz. A Munkáspárt a legutóbbi felmérések szerint jelentősen megerősödött és bár a konzervatívok vezetik a statisztikákat, nem elképzelhetetlen, hogy a 13 éve kormányzó baloldaliak a helyükön maradhatnak.

2010 választási év nem csak Magyarországon, hanem Európa számos más országában is. Parlamenti választások lesznek még Csehországban, Hollandiában, Szlovákiában és nem utolsósorban az Egyesült Királyságban. Ezek mindegyike jelentős befolyással lesz a térség jövőjére nézve és hatással lehet az Európai Unió szerepére is.

A Munkáspárt új esélyt kaphat

Május 6-át jelölte meg a választások időpontjaként Gordon Brown brit miniszterelnök keddi bejelentésében. Brown első útja kedden a Buckhingham palotába vezetett, ahol a királynő engedélyét kérte a parlament feloszlatásához. Az Egyesült Királyságban nincs pontosan meghatározva a választások időpontja, de a legutóbbi országgyűlés összehívását követő 5 éven belül kell megrendezni.

A választásokon egyébként először indul majd pártja, a Munkáspárt vezetőjeként a jelenlegi miniszterelnök, csakúgy, mint vetélytársai. 2005-ben még nem David Cameron volt a Konzervatív Párt élén, és Nick Clegg sem volt a Liberális Demokrata Párt elnöke.

Enyhe lemaradás, aránytalan választási rendszer

A Guardian által kedden közölt felmérés szerint a konzervatívokra a válaszadók 37 százaléka szavazna, ha a héten lennének a választások. A Munkáspárt kapná a voksok 33 százalékát, a Liberális Demokraták 21 százalékos eredményt érnének el és 9 százalék szavazna más pártokra. Ez utóbbi jelentős csökkenés az Európai Parlamenti választásokhoz képest. A most nyilvánosságra hozott adatok 4 százalékos erősödést jelentenek a Munkáspárt számára a múlt heti felmérések óta, míg a konzervatívok esetében ez -1 százalékos csökkenést indikál.

A jelenlegi eredményt ugyanakkor más kutatások cáfolják, mondván a húsvéti ünnepek is hatással lehettek a statisztikára, ám kétségtelen, hogy a Munkáspárt 2008 decembere óta nem teljesített ennyire jól felmérésekben.

Érdemes megjegyezni továbbá azt is, hogy a brit választási rendszerben nem feltétlenül az a párt nyeri a választásokat, amely a legtöbb szavazatott gyűjti. Nincsenek pártlisták sem, minden választókerület egy jelöltet küld a törvényhozásba, az egyes választókerületekben tehát „a győztes mindent visz”. Sok kritika érte emiatt a királyság választási rendszerét a szavazói akarat aránytalan képviseletére hivatkozva. A parlamentben a pártok egyszerű többséggel alakítanak kormányt, így a 2010-ben győztes pártnak legalább 326 helyet kell szereznie, a 650 helyből (választókerületi határok módosítása miatt 650-re nőtt a parlamenti helyek száma).

Blair-i reformokkal kampányolnak

Többek között ezen is változtatna a Munkáspárt kiáltványa, mely eljutott a Guardian szerkesztőségébe. A nyilatkozat az alsóház választási folyamatának átalakítása mellett jelentős, a Blair-i időkhöz hasonló, alapvető reformokat tartalmaz a gazdaság, a közszolgáltatások és az állampolgárok jogainak és felelősségének egyértelmű kommunikációja terén.

Változtatásokat javasolnak a bankok kártyahasználatot sújtó terhelései terén, valamint új koncepciót emlegetnek a piaci versenyt szabályozó törvényt illetően is. A Guardian-hoz eljuttatott manifesztum egy másik része úgy fogalmaz, hogy egy munkáspárti kormány sokkal bátrabban hozna intézkedéseket a piaci viszonyokat érintő állami beavatkozások mértékének növelése érdekében.

Tony Blair a ring széléről bíztat

Gordon Brown hétfőn úgy nyilatkozott, hogy a nép túl keményen harcolt az ország talpraállításáért ahhoz, hogy bárki jogot formálhasson arra, hogy visszafordítsa a nemzetet a recesszió útjára.

A miniszterelnök mellett egyébként Tony Blair volt kormányfő is beszállt a Munkáspárt kampányába és az előző héten munkáspárti párttagok előtt elmondott beszédében támadta a politikához nem értő konzervatívokat, valamint méltatta kollégáját, Gordon Brownt, aki szerinte sikeresen vezette ki az országot a gazdasági válság által okozott súlyosabb következmények elől.

Cameron a méltatlanul elfeledettekért

A konzervatívok vezetője, David Cameron a méltatlanul mellőzött többségnek, a „példamutató” állampolgárok érdekében folytatja a kampányt, akik „lehetnek fiatalok, öregek, gazdagok, szegények, feketék, fehérek, melegek, heteroszexuálisak, de ők azok, akik kemény munkájuk után befizetik az adót, betartják a törvényeket és tisztességes állampolgárként viselkednek”. David Cameron szerint a konzervatívok feladata, hogy ezekben az emberekben megerősítsék a motivációt és visszaadják nekik a reményt.

A Liberális Demokraták vezetője, Nick Clegg abbéli örömét fejezte ki, hogy Gordon Brown a nagypolitikában hosszú évek óta betöltött, rengeteg hibás kormányzati döntésért felelős szerepét követően végre a nép előtti megmérettetésen is részt kell, hogy vegyen. Hozzátette, hogy a Brown által kedden bejelentett, a választások kezdetét jelölő időpont lesz egyben a jelenlegi miniszterelnök végének a kezdete is.

Nyitott mondat

A nagyobb hírportálok, mint például a BBC azonban óvva intenek attól, hogy a mostani felméréseknek túlzott jelentőséget tulajdonítson bárki, hiszen azok időben túl közel vannak a legutóbbi adatokhoz és egyébként és azok eredményei meglehetősen vitahatóak. Az azonban már most látszik, hogy a konzervatívoknak egyáltalán nem lesz könnyű dolguk, ha le akarják váltani a 13 éve kormányzó Munkáspártot. Gordon Brown pedig mindent bedob a kampányban, hogy a posztján maradhasson.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik