Nagyvilág

Júniusban választanak a szerbiai magyarok

Megközelítőleg 40 millió dinárba (107 millió forint) kerül a kisebbségi nemzeti tanácsok június 6-i megválasztása: a voksolás keretében összesen 19 szerbiai kisebbség választhatja meg saját országos önkormányzatát - írta a Magyar Szó című vajdasági napilap honlapján.

A Szerbiában élő kisebbségek országos önkormányzatát ellátó szervezeteket, a nemzeti tanácsokat Szerbia 167 községében választják meg június 6-án. A választás legkevesebb 9 nemzeti közösséget – köztük a vajdasági magyarokat – érint.
Hétfőig a roma nemzeti közösség adott át kettő és a vlah nemzeti közösség egy választási listát a szerb emberi jogi és kisebbségi minisztériumnak.

Szerbiában 1 millió 285 ezer polgár vallja magát valamely kisebbség tagjának. Ez a lakosság 14 százalékát teszi ki. Összesen 904 280 személynek van joga feliratkozni a különböző nemzeti közösségek listáira. A minisztérium adatai szerint március 19-ig mintegy 400 ezer, nemzeti kisebbséghez tartozó polgár vetette magát nyilvántartásba.

Minden kisebbség választ

A 2002-es népszámlálási adatok szerint a mintegy 290 ezres magyar közösség mellett közvetlenül választhatnak még nemzeti tanácsot a 62 ezer főt számláló albánok, az askálik (584 fő), a bosnyákok (136 ezer fő), a bolgárok (20 ezer 500 fő), a bunyevácok (20 ezer fő), továbbá a vlahok (40 ezer fő), a görögök (572 fő), az egyiptomiak (814 fő), a németek (3901 fő), a romák (108 ezer fő), a románok (34 ezer 600 fő), a ruszinok (16 ezer fő), a szlovákok (59 ezer fő), az ukránok (5354 fő) és a csehek (2211 fő).

Összesen 19 szerbiai kisebbség választhatja meg saját nemzeti tanácsát, ebből 16 esetben közvetlen választást szerveznek, míg három esetben – a horvátok, a macedónok és a szlovének –, ahol a közvetlen választáshoz szükséges minimális létszám nem gyűlt össze a listákon, elektori közgyűlésen választják meg a nemzeti tanácsokat.

Azon nemzeti közösségek számára, ahol közvetlen választást fognak tartani, a választói listákra május 21-ig fel lehet még iratkozni.

A választásokat az önkormányzati és országos parlamenti választásokhoz hasonlóan szervezik meg: szavazatszedő bizottság alakul minden olyan településen, ahol legalább 200, legfeljebb 2000 bejegyzett választópolgár van.

A szerb nemzeti tanácsokról szóló törvény szerint közvetlen választásokat azon nemzeti közösségek számára írhatnak ki, amelyek esetében a különleges választói listára a szavazásra jogosult polgárok több mint fele feliratkozott. Vonatkozási számnak a 2002-es népszámlálásból származó adat 80 százalékát vették. Azon kisebbségek, amelyeknek ezt a feltételt nem sikerült teljesíteniük, elektori közgyűlés útján választják meg nemzeti tanácsukat, amelyeknek elsősorban a kultúra területén vannak jogaik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik