Külföld

Egy újságíró feljelentette a neki valló pedofilokat

admin
admin

2010. 04. 06. 13:10

Vitát váltott ki Franciaországban, hogy egy tényfeltáró újságíró feljelentette a neki valló pedofilokat.

A France 2 közszolgálati televízió kedden este mutatja be a rejtett kamerával készülő Infiltrés (Beszivárgók) című műsorának újabb adását az internetes pedofilhálózatokról. A több hónapos oknyomozói forgatás végén a riporter, Laurent Richard a rendőrséghez fordult. Feljelentése nyomán 22 pedofil személyt azonosítottak, közülük azóta egyet őrizetbe is vettek.

A francia újságírók országos szakszervezete (SNJ) “felháborodásának” adott hangot az eljárás miatt. Közleményük szerint “elvi kérdésről van szó”: az újságírók nem adhatják ki forrásaikat. “Egyéb törvények azt diktálják, hogy akkor fel kell jelenteni a kábítószer-kereskedőket vagy a terroristákat is” – hangsúlyozta az SNJ.

Az adást készítő újságíró a Le Figaro című napilapban azzal indokolta döntését, hogy a pedofilok egy része már bántalmazott gyermeket, egy részük pedig éppen arra készült. “Morálisan nem tehettem mást. Ha szó nélkül hazamentem volna, soha többé nem bírtam volna nyugodtan aludni” – mondta Laurent Richard.

Az újságíró a büntetőtörvénykönyv azon passzusára hivatkozott, amely szerint büntetendő, ha valaki nem tesz feljelentést egy gyanítható bűncselekmény megakadályozására. Ez a kötelezettség azonban Franciaországban nem vonatkozik az újságírókra, akiket véd a forrásjogról szóló törvény – véli Jean-Yves Dupeux a sajtójog szakértője. Véleménye szerint a tényfeltáró újságíró összekeverte a műfajokat, és “kilépve szerepéből rendőrségi kisegítőként tevékenykedett”.

A jogász szerint az újságírók feladata az informálás, de a szakma hagyományából következő etikai kötelezettség azt diktálja, hogy nem adhatják ki forrásaikat. A forrásvédelem szerinte ugyanakkor nem tekinthető érinthetetlen elvnek, és elfogadható, hogy egy riporter inkább a lelkiismeretére hallgat a kiskorúak elleni szexuális bűncselekmények feltárása érdekében.

Az Infiltrés legújabb adása azt mutatja be, hogy a pedofilok hogyan próbálnak kiskorúak közelébe kerülni gyerekeknek és kamaszoknak fenntartott internetes fórumokon. Egy ENSZ-jelentés szerint több mint 750 ezer pedofil a világhálón keresi folyamatosan későbbi “áldozatait”. Az újságíró egy 12 éves kislánynak, Jessicának adta ki magát az interneten. Mintegy száz felnőtt vette fel vele így a kapcsolatot néhány hónap alatt, s többen személyes találkozót kezdeményeztek. A randevúkon az újságíró felfedte magát, bizalmi hangulatot alakított ki a vallomásokhoz, amelyeket rejtett kamerával rögzített. Az adásban azonban az arcok csak homályosan láthatók, a beszélők hangját pedig eltorzították, hogy ne legyenek azonosíthatóak.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Megszólalt Havas Henrik

Hosszú Katinka megvédte az Eb-címét

Miniature figures near Bitcoin physical coin. Futures on Bitcoins increased by more than 20% after their American debut on the Chicago Cboe Futures Exchange.  (Photo by Manuel Romano/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.