Nagyvilág

12 halott egy amerikai bányaszerencsétlenségben

Tizenketten meghaltak és 20 vájárt még keresnek abban az amerikai szénbányában, ahol robbanás történt helyi idő szerint hétfő délután.

A mentőalakulatok még keresik a föld alatt rekedteket a Nyugat-Virginia államban található bányában. A detonáció okát egyelőre nem tudják.

A vájárok épp kifele tartottak a Charleston településtől 50 kilométerre délre található Upper Big Branch nevű bányából, amikor egy a felszínhez közelebb levő csoport megérezte a légrobbanást. Visszafordultak, és ekkor bukkantak a mögöttük lévő kollégáik holttestére, illetve sebesültekre.

A BBC brit közszolgálati médium közlése szerint a körülbelül két és fél kilométeres mélységben rekedt munkásoknál a detonáció időpontjában körülbelül egy órára elegendő oxigén lehetett, de ha sikerült elérniük a bánya egyik biztonsági kamráját, akkor akár 96 órán keresztül is kibírhatják odalenn.

A bánya tulajdonosa, a Massey Energia Vállalat szerint a detonáció okát még nem ismerik. Internetes oldalukon megjelentetett közleményük szerint a biztonsági előírásokat még a nemzeti átlagnál jobban is betartják, és így az elmúlt 12 évben csak 3 halálos baleset történt náluk. Az Egyesült Államok bányáiban tavaly országszerte összesen 34 vájár halt meg.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik