Nagyvilág

Robbantás és fegyveres támadás Pakisztánban

Először az északnyugat-pakisztáni Timargarahban robbant bomba egy világi párt rendezvényén, majd Pesavar városában lehetett hallani robbanásokat és fegyverropogást.

Az Avami Nemzeti Párt (ANP) nagygyűlésén több mint százan sebesültek meg – közölte a legközelebbi kórház vezetője.

A merényletet nem messze követték el attól a térségtől, ahol a pakisztáni hadsereg katonai műveletet folytat a tálibok ellen.

Néhány órával később fegyveresek rátámadtak a pesavari amerikai konzulátust őrző egyik katonai posztra. A térségből szemtanúk és a rendőrség szerint három – más források szerint öt – robbanás hallatszott. A televíziókban mutatott képeken sötét füstoszlop gomolygott az északnyugat-pakisztáni nagyváros katonai negyede fölött, ahol a konzulátus épülete is áll.

A robbanások okát egyelőre még nem derítették ki. Egy hírszerzési illetékes szerint a támadók a biztonsági erők által körülvett övezetben sáncolták el magukat.

Sziraj Afridi helyi lakos elmondta: a támadók két gépkocsin érkeztek. Többen közülük kézi páncéltörő gránátvetővel voltak felfegyverezve. Tüzet nyitottak a konzulátust őrző biztonsági személyzetre, ezután hallatszottak a detonációk.

Az amerikai konzulátus épületében hivatalosan nem tartózkodik amerikai személyzet egy éve, azóta, hogy a városban véres merényletek sorozatát követték el.

Pesavar a törzsi terület közelében fekszik, ahol a hadsereg offenzívát folytat a tálibok és az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet fegyveresei ellen. A lázadók alig két és fél év leforgása alatt közel 3200 halálos áldozatot követelő robbantásokat és támadásokat hajtottak végre Pakisztán-szerte.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik