Nagyvilág

A NATO beismerte, hogy tévedésből ölt

Az afganisztáni nemzetközi erők (ISAF) hétfőn beismerték, hogy február végén egy félresikerült katonai műveletben megöltek három civil afgán nőt és két férfit az ország déli részében.

A NATO-erők eleinte tagadták, hogy közük lenne a három nő halálához.

“Mélységesen sajnáljuk a művelet kimenetelét, vállaljuk az akkor éjszaka végrehajtott tetteinkért a felelősséget, és tudjuk, hogy haláluk örök veszteség a hozzátartozóknak” – áll az atlanti szervezet által kiadott közleményben.

A három nőt és a két férfit február 12-én ölték meg Gardéztől, Paktia tartomány székhelyétől nem messze egy faluban.

“A (NATO-)erő behatolt a tanyára (…) abban a tudatban, hogy a két férfi veszélyt jelent a biztonságra nézve” – közölte Eric Tremblay tábornok, az afganisztáni NATO-erők szóvivője. “Most már tudjuk, hogy a két férfi csak a családját akarta megvédeni” – tette hozzá a szóvivő.

A The New York Times című amerikai és a The Times című brit napilap úgy tudja, hogy a műveletet az amerikai haderő különleges egységének tagjai hajtották végre, akik a történtek után kivették a golyókat az áldozatok holttestéből, hogy eltussolják a halál okát.

Egy NATO-szóvivő nem erősítette meg ezeket az értesüléseket, s az akcióban részt vevő katonák állampolgárságáról sem közölt semmit.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik