Nagyvilág

Erős földrengés rázta meg a mexikói Kaliforniai-félszigetet

Legkevesebb egy halálos áldozta van annak a nagy erejű földrengésnek, amely helyi idő szerint vasárnap délután rázta meg a Mexikóhoz tartózó Kaliforniai-félsziget északi részét.

Egy férfi amiatt halt meg, hogy ráomlott a földmozgás következtében összedőlt háza – közölték a helyi katasztrófavédelmi szervek.

A hatóságok nem zárják ki, hogy mások is épületromok között rekedhettek Mexicali városában, mivel néhány ház megrongálódott. Egyelőre folytatják a kutatást.

Az amerikai földtani intézet (USGS) mérése szerint a Richter-skálán mérve 7.2-es fokozatú földrengés rázta meg a térséget.A rengés fészke Guadalupe Victoria városától dél-délnyugatra 26 kilométerre, 10 kilométeres mélységben volt. Bár az ilyen magas fokozatú földrengések elvileg gyilkos erejűek és nagy romboló hatásúak, a férfi halálán kívül még néhány könnyebb sebesültről tudni.

A földmozgást Los Angelesben és más, néhány száz kilométeres körzetben lévő amerikai nagyvárosban – San Diegóban, Las Vegasban, illetve Arizona államban – is érezni lehetett. A rengés idején Los Angelesben és San Diegóban megremegtek a magas épületek.

Több mexikói településen és néhány amerikai városban is pánikot keltett a természeti katasztrófa hatása.

A Kaliforniai-félsziget az Egyesült Államok nyugati partvidékének déli térségéből kiindulva több mint ezer kilométer hosszan nyúlik a Csendes-óceánba párhuzamosan Mexikó nyugati partjával.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik