Nagyvilág

A thaiföldi kormány a bíróságtól kéri a tüntetések leállítását

A thaiföldi kormány beadványban kérte a bíróságtól hétfőn a több tízezer "vörös inges" ellenzéki tüntetésének leállítását.

Thakszin Sinavatra száműzetésben élő megbuktatott thaiföldi kormányfő hívei több hete tüntetnek a fővárosban Abhiszit Veddzsadzsiva miniszterelnök azonnali távozását és új választások kiírását követelve.

A tüntetők hétfő reggel behatoltak a bangkoki választási bizottság épületébe – közölték szemtanúk.

A kormány beadványban kérte a bangkoki bíróságtól, rendelje el, hogy az emberek hagyják el a tüntetések helyszínét – mondta a kormány szóvivője. A hatóságok állítólag azt is kérték a bíróságtól, adjon ki letartóztatási parancsot a tüntetők ellen.

Ez utóbbiak a kilátásba helyezett egyéves börtönbüntetés ellenére harmadik napja tartják megszállva a thaiföldi belváros előkelő bevásárló- és szállodanegyedét.

A Globex Securities elemzője, Csakktrit Csaroenmetacsaj szerint a tüntetések elkerülhetetlen hatással vannak a kiskereskedelemre, a szállodaiparra és az idegenforgalommal kapcsolatos ágazatokra. A thaiföldi tőzsde iránymutató indexe, amely az elmúlt évben 81 százalékkal emelkedett, mintegy 0,5 százalékkal esett vissza az elhúzódó tüntetések miatti aggodalom hatására.

Abhiszit törvénytelennek nyilvánította a tüntetést, de egyelőre nincs jele annak, hogy a biztonsági erők megpróbálnák feloszlatni a tömeget.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik