Nagyvilág

32 halottja van a bagdadi robbantásoknak

Öngyilkos merénylők három autóbombát repítettek levegőbe külföldi nagykövetségek közvetlen közelében vasárnap, helyi idő szerint fél 12-kor Irak fővárosában.

A pár perces eltéréssel elkövetett merényletek legalább 32 ember életét oltották ki, 185-en pedig megsebesültek – közölték az iraki hatóságok.

A legnagyobb erejű robbanás az iraki főváros központjában, Irán nagykövetsége előtt történt, és a környéket sűrű füstfelhő borította el.

Pár perccel korábban két másik robbanás döreje hallatszott a Bagdad nyugati részén fekvő Manszúr negyedből, az egyik az egyiptomi, a másik pedig a német nagykövetség környéke felől.

Vasárnap reggel két aknagránát csapódott be a számos kormányzati intézménynek és az amerikai nagykövetségnek otthont adó, szigorúan őrzött zöld zóna területén.

Az éjszaka négy aknagránátot lőttek ki a zöld zónára, az egyik egy civil autó két utasát megölte. Vasárnap reggel út mentén elrejtett pokolgép robbanásának következtében öt rendőr és öt vétlen járókelő sebesült meg.

Az újabb terrortámadások nyomán tovább mélyül a félelem, hogy a központi hatalom és az Irakban állomásozó külföldi katonák ellen harcoló lázadók kihasználják a márciusi parlamenti választások eredményéből adódó politikai kavarodást a bizonytalanság fokozására.

Sokan attól tartanak, hogy az egyértelmű győztes hiánya és a kormányalakítási nehézségek erőszakhoz vezetnek, és tovább bonyolítják az amerikai csapatok kivonásának felgyorsítását célzó erőfeszítéseket.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik