Nagyvilág

Távoznak Szenegálból a francia katonák

Szenegál függetlenségének elnyerése után ötven évvel távoznak az afrikai országból a francia katonák, akiknek ezután már csak két bázisuk marad a földrészen.

Abdoulaye Wade elnök előző este jelentette be ünnepélyesen, de némileg váratlanul, hogy vasárnap nulla órai kezdettel visszaveszik a szuverenitást a támaszpontok fölött, amelyeken mintegy 1200 francia katona teljesít szolgálatot.

A kivonulás részleteiről később állapodnak meg Párizzsal. Menetrendet hivatalosan nem közöltek, s úgy tűnik, hogy a bázisokat fokozatosan zárják be, oly módon, hogy a Dakarból szolgálati okokból távozó katonák helyére nem küldenek újakat. A két ország még februárban állapodott meg elvben a francia kivonulásról, amelyet azonban egy másfajta katonai együttműködés követhet. Vasárnap egy francia alakulat még részt vett Dakarban a függetlenség napja alkalmával rendezett díszszemlén, amelyet a de Gaulle egykori francia elnökről elnevezett körúton tartottak meg.

Szenegálban 350 éven át voltak jelen valamilyen formában a franciák, és ez az ország volt az első fekete-afrikai francia gyarmat. Franciaországnak ezután már csak a kongói Libreville-ben és Dzsibutiban maradnak katonai bázisai. Szenegál az első a közül a 17 volt francia gyarmat közül, amelyik pontosan ötven éve, 1960-ban lett független. A dakari ünnepségeken mintegy húsz afrikai államfő vett részt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik