Nagyvilág

Hatalmas robbanások Bagdadban

Hatalmas robbanás történt az iraki főváros központjában, Irán nagykövetsége előtt vasárnap. Legalább harmincan meghaltak a vasárnapi bagdadi robbantásokban.

Legalább harminc halálos és 168 sebesült áldozata van a vasárnapi bagdadi merényleteknek, amelyek közül kettő az iráni és az egyiptomi nagykövetséget vette célba – közölte az iraki belügyminisztérium illetékese.

A három robbantás néhány perccel követte egymást. A legerősebb az iráni nagykövetség közelében történt.

A környéket sűrű füstfelhő borította az újságírók helyszíni beszámolói szerint.

A robbanás pillanatában sűrű volt a forgalom az utcákon. A biztonsági szolgálat tagjai a robbanás után azonnal a levegőbe lőttek.
Vasárnap reggel két aknagránát is becsapódott a számos kormányzati intézménynek és az amerikai nagykövetségnek otthont adó, szigorúan őrzött zöld zóna területén. Az éjszaka négy aknagránátot lőttek ki a zöld zónára, az egyik egy civil autó két utasát megölte. Vasárnap reggel út mentén elrejtett pokolgép robbanásának következtében öt rendőr és öt vétlen járókelő sebesült meg.

Az Irakban állomásozó külföldi katonák ellen harcoló lázadók kihasználják a márciusi parlamenti választások eredményéből adódó politikai kavarodást a bizonytalanság fokozására. Sokan attól tartanak, hogy az egyértelmű győztes hiánya és a kormányalakítási nehézségek erőszakhoz vezetnek, és tovább bonyolítják az amerikai csapatok kivonásának felgyorsítását célzó erőfeszítéseket.

Az iráni nagykövetség ellen nem először követtek el merényletet. Tavaly decemberben egy közeli parkolóban robbantottak fel egy autóbombát, hét hónappal korábban pedig fegyveresek a nagykövetség három alkalmazottját szállító autóra lőttek. Élő televíziós felvételek tanúsága szerint a nagykövetséget övező utcákban nagy a füst, sok a sebesült, rendőrautókkal szállítják őket kórházba.

Haszan Kazemi Komi, Irán bagdadi nagykövete szerint egyelőre nem világos, hogy maga a diplomáciai képviselet volt-e a célpont. “A robbanás a követség kapujánál történt, így a látogatókat és az iraki rendőröket sújtotta. A követség épülete némileg megrongálódott, de az alkalmazottaknak nem esett baja” – mondta el a diplomata.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik