Nagyvilág

Több tucatnyi halott Peruban

Legkevesebb 28-an meghaltak, félszáz embernek pedig nyoma veszett két északkelet-perui faluban, amelyekre sár- és kőlavina zúdult az özönvízszerű esőzések következtében - közölte a perui polgári védelem.

A fővárostól, Limától 400 kilométerre északkeletre, Huanuco tartományban történt földcsuszamlásban mintegy ötvenen megsérültek – mondta el Hipolito Cruchaga, a helyi polgári védelem vezetője.

Az Ambo és Cancejos nevű falvakat sújtó természeti katasztrófa még csütörtökön történt, amikor a heves esőzések miatt egy hegyoldal leomlott. A lavina útjában hatvan ház romba dőlt, további 120 pedig megrongálódott, elsősorban Ambo szegénysorán.

A helyszínen mentősök, rendőrök, katonák és tűzoltók kutatnak a romok között, és segítenek a többnyire szegény földműves túlélőknek, akiknek mindenét maga alá temette a sárlavina. A limai kormány sátrakat, takarókat és élelmiszert küldött, s az államfői hivatal bejelentette, hogy Alan García elnök felkeresi a térséget.

A héten ez volt a második sárlavina a térségben. A hatóságok csütörtökön erősítették meg, hogy Cancejos faluban öt ember meghalt egy korábbi hasonló szerencsétlenségben.

A perui Andokban gyakoriak a földcsuszamlások az esős, őszi évszakban. Idén különösen sok eső esett, egyesek szerint a globális felmelegedés miatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik