Nagyvilág

Már szavaznak a magyarok

Megkezdődött az amerikai kontinens magyar külképviseletein az országgyűlési képviselő-választás első fordulója.

Az első szavazóhelyiség Argentína fővárosában, a Buenos Aires-i nagykövetségen nyílt meg, ott 11 embert várnak voksolni, ám összesen kilencezren voksolhatnak Amerikában.

Egy órával később már az Egyesült Államok, Kanada, Mexikó és Kuba fővárosában, a washingtoni, ottawai, mexikóvárosi és havannai nagykövetségen, továbbá a New York-i főkonzulátuson is megnyíltak az urnák és mindenhol helyi idő szerint este 7-ig érkezhetnek a magyarok- jelentette Hofer László washingtoni tudósító.

Nekik a nagykövetségeken kellett jelezniük március 19-ig, hogy részt vesznek, ezután vették fel őket a névjegyzékbe. Így elsőként szavazhatnak a magyarok közül.

Azért van szükség arra, hogy egy héttel az itthoni szavazás előtt megtartsák az első fordulót, mert az urnák így tudnak időben hazaérkezni. Ezeket először Magyarországra szállítják, és a voksokat “bekeverik” a szavazópolgár választókerületének egyik urnájába.

A szavazás sajátossága, hogy az “igazi” névjegyzéket és a
szavazólapokat a külképviseleteken nyomtatják ki, arra a biztonsági
jegyekkel ellátott papírra, amelyre a magyarországi szavazólapokat is
nyomtatták, a szavazólap képét pedig elektronikus úton juttatják ki a
csaknem száz külképviseletre.

A második fordulót már a magyarországi szavazással egy időben tartják a külképviseleteken, illetve Amerikában ezt is egy nappal korábban, vagyis április 24-én.

A külképviseleti szavazásra csak a Fidesz-KDNP és a Jobbik küldött választási megfigyelőket. .

Ajánlott videó

Olvasói sztorik