Nagyvilág

Duplázódott a parkolási díj Pekingben

Kétszeresére emelték a parkolási tarifákat áprilistól Peking belvárosában, hogy csökkentsék a forgalmi torlódásokat és a környezetszennyezést.

Az új díjak 13 zónára érvényesek, ahol 70 ezer autó parkolására van lehetőség, köztük a bevásárló negyedekre, vasúti pályaudvarokre és a városközpont üzleti kerületeire.

A legmagasabb díj 10 jüan, tehát közel 300 forint lesz óránként, de az út menti parkolókban 15-öt, azaz 430 forintot is elkérhetnek óránként, ha az autós hosszabb ideig marad.

A döntéshozók szándéka szerint az intézkedéssel épp a föld alá “szorítanák” az autósok egy részét, s ennek érdekében az adott területeken 6 jüanon tartják az óránkénti parkolás díját.

A fővárosi kormányzat már korábban is többször jelét adta annak a szándékának, hogy ösztönözni készül a tömegközlekedést és népszerűsítené a kerékpározást. Ennek érdekében Pekingben egyre bővülnek a metróvonalak, mind több gyorsított járatú buszt állítnak forgalomba és biciklikölcsönzőket, parkolókat hoznak létre forgalmas helyeken, metróállomásokon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik