Nagyvilág

Dél-Korea abbahagyta a keresést

A dél-koreai hadsereg befejezte a víz alatti kutatást a nyolc napja titokzatos robbanás következtében elsüllyedt dél-koreai hadihajó több tucat eltűnt tengerésze után - közölte szombaton egy tisztségviselő Szöulban.

A mentés leállítását a hullámsírba veszett tengerészek családjai kérték, attól tartva, hogy a rendkívül nehéz körülmények között zajló munkálatok újabb búvárok életébe kerülhetnek, miután egyikük még kedden életét vesztette.

A döntést néhány órával azt követően hozták meg, hogy a búvárok a hajótestben megtalálták egy tengerész altiszt holttestét, s a körülményekből következtetve még valószínűtlenebbé vált, hogy még túlélőkre bukkanhatnak. Az altiszt volt az első, akit a legénység 46 eltűnt tagjából sikerült megtalálni.

A dél-koreai hadsereg vezérkari főnöke ugyanakkor közölte, hogy folytatják a hajó kiemelését célzó munkálatokat. Az 1200 tonnás Cshonan fregatt a múlt héten süllyedt el egy ismeretlen eredetű robbanás következtében a Sárga-tengeren, nem messze az erősen vitatott észak-koreai tengeri határtól. A legénység 58 tagját, köztük a hajó kapitányát sikerült kimenteni, mielőtt a hajó kettétörött és elsüllyedt.

Kezdetben nem zárták ki, hogy egy Észak-Korea által telepített úszó akna okozhatta a hajó elsüllyedését, dél-koreai tisztségviselők azonban később azt mondták, egyelőre nincs arra utaló jel, hogy Phenjan szerepet játszott volna a tragédiában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik