Nagyvilág

Washingtont nyugtalanítja az afgán elnök vádaskodása

A Fehér Ház magyarázatot kér Hamid Karzai külföldiek elleni kirohanását követően.

Hamid Karzai afgán elnök csütörtökön azt mondta, hogy “történtek csalások a tartományi és elnökválasztáson, kétségtelenül nagyon súlyos csalások, de ezeket nem az afgánok követték el, hanem a külföldiek”. “Az ENSZ helyettes misszióvezetőjének az irodája és Philippe Morillon francia tábornok”, az Európai Unió (EU) választási megfigyelőinek vezetője “állt ezeknek a csalásoknak a középpontjában” – tette hozzá, azt isállítva, hogy a külföldiek beleavatkoznak az ország belügyeibe.

“Karzai elnök bizonyos kijelentései zavaróak. Igazi és jogos nyugtalanságot keltettek. Felvilágosítást akarunk kapni e kijelentések értelméről” – mondta Robert Gibbs, a Fehér Ház szóvivője újságíróknak Washingtonban. Emlékeztetett arra, hogy Barack Obama elnök a hétvégi kabuli látogatásán “nagyon világosan tudatta Karzai elnökkel a kormányzati munka megjavításához és a korrupció letöréséhez vezető lépéseket”.

Karzai fő vetélytársa, Abdulla Abdullah volt afgán külügyminiszter szerint az elnök szavai aláássák a háborús erőfeszítéseket. A politikus szerint “ez a nemzeti érdekek elárulása. Mit üzent ezzel az országot védő katonák és rendőrök ezreinek?” – kérdezte. Ezzel Karzai azon állítására utalt, mely szerint a belügyekbe való beavatkozás oly mértékű, hogy Afganisztánban a külföldi katonákat betolakodónak fogják tartani, aminek a tálibok is nevezik őket.

Az afgán elnök szavai Párizsban is megdöbbenést keltettek. A francia külügyminisztérium “megalapozatlannak” minősítette azokat. Elemzők elképzelhetőnek tartják, hogy az elnök szavai elmozdulást jeleznek Karzai külpolitikai elképzeléseiben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik