Nagyvilág

Kidobhatnak több millió H1N1-vakcinát

Több tízmillió H1N1-vakcina kerülhet szemétbe az Egyesült Államokban, ahol az új típusú influenza visszaszorulóban van, miközben 71 millió adag ellenszer szavatossága hamarosan lejár - jelentette az ABC News hírcsatorna pénteken.

Bár az egészségügyi hatóságok továbbra is éberségre és óvatosságra intenek, nyilvánvaló, hogy túl sok vakcina készült. Anne Schuchat, az országos járványügyi központ oltási centrumának igazgatója elismerte, hogy “néhány lejáró vakcinát” valóban ki kell dobni. Ugyanakkor kijelentette: szándékosan döntöttek úgy, hogy “több mint elegendő” vakcinát gyártatnak, nehogy kevesebb legyen a szükségesnél. Schuchat szerint nem tudni, hogy pontosan mennyi oltóanyagot kell majd leselejtezni. A vakcina egy részét ugyanis jövőre még fel lehet használni, és a járvány nem szűnt meg teljesen, a vírus még jelen van.

William Schaffner, a Vanderbilt Egyetem professzora elmondta: minden évben marad felhasználatlan influenzaellenes vakcina, csak a mostani járvány különleges kihívást jelentett, az ellenszer később készült el a szokásosnál. Rámutatott, hogy a H1N1 vírus nagyon gyorsan terjedt el ősszel, és a vakcina előállítása a vártnál hosszabb ideig tartott. Mire az oltóanyagot kellő mennyiségben kiszállították, a járvány már gyengülőben volt. Az egészségügyi minisztérium képviselője azt mondta, hogy nehéz felmérni, milyen összegű vakcinát kell kidobni, mert a költségekben benne van a fejlesztés, az előállítás és a terjesztés is.

Schaffner professzor elmondta: a kormány mindig több gyártótól rendeli meg a vakcinát, hogy ne keletkezzen hiány. Biztató jelnek nevezte, hogy az amerikai kormány és a Novartis gyógyszercég közös vállalkozásban új gyárat épít az Egyesült Államokban, ahol már nem a lassú, hagyományos tyúktojásos módszerrel, hanem a korszerűbb “sejtvonal technológiával” fogják előállítani a vakcinát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik