Nagyvilág

Keresztre feszítésekkel emlékeznek a Fülöp-szigeteken

A hagyományoknak megfelelően a keresztre feszítés vállalásával és saját testük korbácsolásával emlékeztek a Fülöp-szigeteken katolikus hívek nagypénteken Jézus megfeszítésére.

Az északon fekvő Pampanga és Bulacan tartományokban már kora reggel több ezren keltek útra, hogy szemtanúi legyenek a húsz férfi és legalább egy nő megpróbáltatásainak. A rituálénak nagy múltja van a túlnyomórészt katolikus Fülöp-szigeteken. Az egyház ellenzi a szokást, de nem tesz sokat a véres látványosság megakadályozására.

A keresztre feszítések során az önként vállalkozó hívőket fakeresztekre szögezik fel, a részvevők engesztelésként tekintenek tettükre. “A Fülöp-szigeteken egyre többen szenvedik meg a gazdasági válságot, nő a bűnözés, és sokan elvesztik az istennel szembeni alázatosságot. Remélem, hogy áldozatom megsegíti az emberiséget” – mondta Rolando Bautista, egyike azoknak, akik vállalkoztak a fájdalmas procedúrára. Az ötgyerekes, 39 éves férfi már több alkalommal megfeszítette magát.

A keresztre feszítések az elmúlt években valóságos turisztikai látványossággá nőtték ki magukat, tavaly már külföldiek is vállalták a megpróbáltatásokat. Helyi beszámolók szerint idén mintegy 30 ezer külföldi vándorolt a szigetországba, hogy bepillantson helyi húsvéti szokásokba..

Ajánlott videó

Olvasói sztorik