Nagyvilág

Jövőre létrejön a palesztin állam?

admin
admin

2010. 04. 02. 12:14

A palesztin miniszterelnök, aki célul tűzte ki a független palesztin állam jövő évi létrehozását, egy izraeli lapnak adott interjúban úgy vélekedett, hogy ez az esemény legkésőbb 2011 augusztusáig be fog következni.

“A palesztin állam megszületése örömünnep lesz a nemzetek egész közössége számára” – mondta Szalám Fajjád a Háárec című lapban pénteken megjelent interjúban. “Úgy becsüljük, hogy a csecsemő 2011 felé fog világra jönni” – tette hozzá.

“Ez a mi elképzelésünk. Gyakorolni akarjuk azt a jogunkat, hogy szabadságban éljünk abban az országban, ahol születtünk, Izrael állam mellett, vele teljes harmóniában” – tette hozzá.
Fajjád már tavaly kijelentette: elszánta magát arra, hogy 2011-ben életre hívja a palesztin államot, függetlenül attól, hol tartanak majd a (jelenleg szünetelő) közel-keleti béketárgyalások. A cél szerinte az, hogy létrehozzák egy hatékony, önmagát kormányozni képes állam struktúráit.

A béketárgyalások több mint egy éve megfeneklettek, és az újraindításukra irányuló erőfeszítések egyelőre nem hoztak eredményt. A fő akadály az izraeli telepespolitika.
“Ha (a tervünk) valamilyen okból 2011 augusztusáig kudarcot vallana (…) azt gondolom, lesz annyi hitelünk (…), hogy a realitás felülkerekedjen a politikai folyamaton, és meghozza az eredményt” (a palesztin állam létrehozását) – mondta a palesztin miniszterelnök az interjúban.

A palesztinok azt hangoztatják, hogy egyoldalúan kikiáltják államukat, vagy követelik az ENSZ-től függetlenségük elismerését, ha nem történik előrehaladás a béketárgyalásokon. Izrael a maga részéről óva int egy ilyen lépéstől.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Újra a Kossuth téren tüntetnek

Rengeteg rendőr kontra rengeteg ember

Élő videó: Újra a Kossuth téren tüntetnek