Nagyvilág

Belgium: börtön vár a fátyolos nőkre

A parlament nagy valószínűséggel rábólint arra a héten elfogadott belga törvényjavaslatra, amely megtiltja a burka köztéri viselését arra hivatkozva, hogy az arcot és testet eltakaró lepel beazonosíthatatlanná teszi az állampolgárokat. Belgium lehet az első ország, ahol akár börtönbüntetést is kaphatnak a lefátyolozott nők.

A belga parlament belügyekért felelős bizottsága szerdán megszavazta az egész testet eltakaró iszlám lepel köztéri betiltását indítványozó törvényjavaslatot – írja az EuObserver. Ha a parlament is áldását rá, Belgium lehet az első európai ország, amely pénzbüntetéssel, sőt, akár börtönbüntetéssel sújtaná a lefátyolozott nőket.

A törvényjavaslat értelmében az egész testet eltakaró nikabot és a burkát közterületen viselőkre 15-25 eurós büntetés vagy hét napig terjedő börtönbüntetés lenne kiszabható. A javaslat beterjesztői szerint elfogadhatatlan az arc eltakarása a közterületen, hiszen ezáltal beazonosíthatatlanná válik az egyén. A jövőben az utcán kizárólag azok rejthetik el arcukat, akik valamilyen védőfelszerelést viselnek munka közben, vagy előre bejelentett, és a rendőrség által engedélyezett karneválon vesznek részt.

(forrás: BBC grafika)

(forrás: BBC grafika)

Daniel Bacquelaine, a törvényjavaslat felterjesztője szerint a burka viselése nem összeegyeztethető egy nyitott, liberális és toleráns társadalommal. Nem engedhetjük meg , hogy bárkinek úgy legyen joga a másikra nézni, hogy ő maga láthatatlan marad – fogalmazott.

Jobboldali politikusok szerint a rendelkezés az iszlám nők érdekeit szolgálja, hiszen „megszabadítja őket a fátyolviselés terhétől”, ráadásul javítja a közbiztonságot. Mások szerint a javaslat üzenete az, hogy Belgium nem tűri az iszlám fundamentalizmus eszméit. A burka és a niqab viselése ugyanis az iszlám fundamentalista államokra jellemző a leginkább, Afganisztánban a tálibok uralma alatt például kivétel nélkül minden nőnek viselnie kellett.

Belga muszlim civilszervezetek a törvény ellen foglaltak állást. A Belgiumi Muzulmán Igazgatóság alelnöke, Isabelle Praile szerint a törvény sérti a nők alapvető jogait, így a választás szabadságának jogát, ráadásul súlyosbítja azoknak a muszlim nőknek a helyzetét, akiket kényszerítenek a teljes testet eltakaró fátyol viselésére.

Ellene vagyok az ilyen öltözködésnek, de a betiltásnak is ellene vagyok – fogalmazott. Ismerek olyan nőket, akik saját maguk döntöttek úgy, hogy a teljes testüket fátyollal takarják el, ha bevezetik a törvényt, az rájuk nem lesz olyan nagy hatással. Azok azonban, akik eddig kényszerből viselték a közterületeken, visszaszorulnak majd a házuk falai közé és teljesen láthatatlanná válnak – véli.

Thomas Hammarberg, a Guardian publicistája hasonló véleményen. A fátyolviselés tiltása nem méltó Európához, szembemegy a szólásszabadság elvével és a sokszínűségre való törekvéssel, ráadásul ahelyett, hogy segítene az elnyomott nők felszabadításában, inkább az elidegenedésüket segíti elő – írja.

Belgium nem az első ország, ahol szóba kerül a burka viselésének tiltása. Franciaország is hasonló szabály bevezetését tervezte, de az alkotmánybíróság szerepét betöltő államtanács elkaszálta a javaslatot. Nicholas Sarkozy a témával kapcsolatban kijelentette: „A fátyolnak nincs helye Franciaországban”. Hollandiában és Kanadában szintén a parlament előtt van egy hasonló javaslat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik