Nagyvilág

Vicces kedvében volt a világ

Fizetős email, fapados út a világűrbe, David Beckham mint az ausztrál fociválogatott másodedzője, új mobilszám az Európai Unió polgárainak és euró Bulgáriában - csemegék az április 1-jei tréfákból, amelyek idén sokakat megtévesztettek.

Németországban például a kora reggeli hírektől egészen délig arról folyt a diskurzus, hogy milyen következményekkel jár az emailekre kiszabott, és júniusban életbe lépő egy eurocentes “bélyegköltség”, míg végül kiderült, hogy kacsa az egész.

Ismét – immár klasszikusként – röppentek fel (ál)hírek a Google internetes óriásvállalattal kapcsolatban. A cég beszáll az atomkutatásba és Topekára változtatja nevét – csattantak el hasonló viccek csütörtökön.

Franciaországban arról röppentek fel hírek, hogy Nicolas Sarkozy elnök egy A380 típusú óriás repülőgéppel lepi meg amerikai kollégáját, Barack Obamát. Kettejük közös vacsoráján – Sarkozy a minap érkezett az Egyesült Államokba – pedig állítólag arról egyeztetettek, hogy üzenetet küldenek a világmindenségbe. Ezek egyike így szól: “Vigyázat, április 1-je!”. A franciák közül sokan nem hittek viszont fülüknek, amikor az igazságügyi minisztérium államtitkára olyan jelentést terjesztett elő, amelyben a “nyílt börtönökért”, vagyis olyan büntetés-végrehajtási intézményekért szállt síkra, amelyekben a rabokat nem zárják be. Ilyen fegyházak pedig valóban léteznek.

Görögországban az egész Európai Uniót foglalkoztató gazdasági megpróbáltatások adtak alkalmat a tréfára, az Apogevmatini című lap például arról tájékoztatta olvasóit, hogy a hellének megsegítését mereven ellenző Angela Merkel német “vaskancellár” telefonon keresztül mégiscsak anyagi támogatást – eurómilliárdokat – ajánlott fel görög kollégájának, Jeórjiosz Papandreunak. Ennél még merészebb elgondolással állt elő egy másik újság, amely azt írta: a görögökkel nem éppen baráti viszonyt ápoló Törökország húzza ki csávából a helléneket. Az egyik bulvárlap pedig azt szellőztette meg, hogy Kosztasz Karamanlisz 2009-ben leváltott kormányfő, akinek számlájára a sokáig elkendőzött és hirtelen kirobbant gazdasági válságot írják, rossz lelkiismerete miatt élete végéig meg akarja hosszabbítani olaszországi vakációját.

A tréfás kedvű bolgárok még a Nemzetközi Valutaalapot (IMF) is kínos helyzetbe hozták vicceikkel. Az IMF mellett a bolgár központi bankot is felpaprikázta az a hír, amely szerint a leva mellett párhuzamos fizetőeszközként az eurót is bevezetik. Minderről az IMF egyik – mint utóbb kiderült – álképviselője számolt be rádióinterjúban.
Nagy-Britanniában a vadászgörények hitelét rontották április 1-jei tréfával. Különlegesen idomított vadászgörények segítségével fekteti le vidéken a szélessávú internet kábeleit egy brit szolgáltató – jelentette csütörtökön honlapján a The Daily Telegraph, amely később áprilisi tréfának nevezte a hírt. A Daily Mail azt adta hírül, hogy a brit autóklub ezentúl jóval gyorsabban érkezik a lerobbant kocsikhoz, mivel szerelői valósággal repülnek a hátukra szerelt lökhajtásos puttonynak köszönhetően.

A The Daily Mirror és a Daily Express azt írta, hogy II. Erzsébet brit uralkodó utazási kiadásai csökkentése érdekében az EasyJet fapados légitársasággal utazik. A cikkel együtt megjelent fotón látható, amint a királynő felszáll a légitársaság egy repülőgépére.

Végül a The Independent azt adta hírül: birtokába került egy tanulmány arról, miszerint az Európai Nukleáris Kutatóközpont (CERN) vizsgálja annak lehetőségét, hogy a második nagy hadronütköztetőt a londoni metró egyik vonalán, a Circle Line-on alakítja ki.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik