Nagyvilág

Verekedés a córdobai katedrálisban

Dulakodás alakult ki szerda este a dél-spanyolországi Córdoba székesegyházában spanyol rendőrök és osztrák turisták között.

Mint a spanyol közszolgálati rádió csütörtökön jelentette, összesen hat osztrák turista muzulmán rítus szerint imádkozott a katedrálisban, ami a katolikus egyház által használt, több mint ezer évvel ezelőtt mecsetnek épült szent helyen tilos. A katedrális biztonsági őrsége felszólította az osztrákokat, hogy hagyják abba az imát, majd miután azok megfenyegették az őröket, utóbbiak kihívták a rendőrséget. A kiérkező rendőrökkel az osztrákok dulakodni kezdtek. Egyikük állítólag egy nagy késsel fenyegette az őröket és egy rendőrt – jelentette az EFE spanyol hírügynökség egy rendőrségi szóvivőre hivatkozva.

A rendőrség közlése szerint két osztrákot az állami szervekkel való szembeszegülés miatt őrizetbe vettek. A szóvivő szerint valószínűleg előre eltervezett provokáció történt, minthogy az osztrákok rádió adó-vevő készülékeket használtak, és a székesegyház különböző bejáratait vették igénybe. Az incidens közelebbi hátteréről nem kerültek nyilvánosságra részletek.

A székesegyházat a Spanyolországot megszálló, és ott független emirátust létrehozó mórok építették a VIII. században mint az akkori nyugati világ legnagyobb és legfontosabb mecsetjét. Miután a katolikus királyok a XIII. és XIV. században, a reconquista során visszafoglalták Spanyolországot a móroktól, a córdobai mecsetet némileg átalakították, és mint katolikus templomot megszentelték.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik