Nagyvilág

Újra szigorodhat a francia bevándorlási törvény

A francia kormány tovább akarja szigorítani a bevándorlásra vonatkozó szabályozást, egyebek között komoly büntetést szabna ki az illegális bevándorlókat foglalkoztatókra.

Eric Besson bevándorlásügyi miniszter szerdán ismertette a kormány ülésén az új törvénytervezetet. A tervezet szerint 32-ről 42 napra nőne az az idő, ameddig az illegális bevándorlókat őrizet alatt lehet tartani a kiutasításról vagy a menedékjog megadásáról való döntés előtt, és öt évig terjedő börtönbüntetéssel, illetve legfeljebb 15 ezer euró pénzbírsággal lenne büntethető az a munkaadó, aki illegális bevándorlókat alkalmaz.

A törvénytervezet értelmében a kiutasítással együtt három évig terjedő időtartamra kitilthatnák Franciaországból az illegális határátlépőket. Az állampolgárságot kérelmezőknek a tervezet szerint “el kell fogadniuk a köztársaság fő elveit és értékeit” és alá kell írniuk a “francia állampolgárok jogairól és kötelességeiről szóló” okiratot, amelynek be nem tartása esetén nem hosszabbítanák meg újabb egy évvel a tartózkodási engedélyüket.

A kormány azután döntött a törvény újabb – hét éve immár az ötödik – módosításáról hogy januárban szabadlábra helyeztek 123, Korzikán illegálisan partra szállt és különböző befogadóközpontban elhelyezett szíriai kurdot, mert a vizsgálóbírák kétségbe vonták a fogva tartásuk törvényességét.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik