Nagyvilág

Az afgán elnök mindenkit megdöbbentett

Hamid Karzai afgán elnök szerint a nemzetközi közösség követte el a választási csalásokat a tavaly augusztusi elnökválasztás során.

“Az az igazság, hogy történtek csalások a tartományi és elnökválasztáson, kétségtelenül nagyon súlyos csalások, de ezeket nem az afgánok követték el, hanem a külföldiek” – mondta Karzai csütörtökön, az afgán választási bizottság tagjaival szervezett találkozóján.

“Az ENSZ, a világszervezet helyettes misszióvezetőjének (az azóta elbocsátott amerikai Peter Galbraithnek) az irodája és Philippe Morillon francia tábornok”, az Európai Unió választási megfigyelőinek vezetője “állt ezeknek a csalásoknak a középpontjában” – idézte az elnök szavait a BBC. Karzai szerint a csalásokat az ENSZ és az EU hivatalaiból, illetve külföldi nagykövetségekről “szervezték”. Aztán “beetették” a nemzetközi sajtót, hogy “bennünket kell vádolni a csalásokkal” – fogalmazott az afgán elnök.

Peter Galbraith a szavazás után vitába keveredett főnökével, a norvég Kai Eidével az elnökválasztási csalások ügyében. Galbraith szerint az ENSZ szándékosan elhallgatta a Karzai javára elkövetett tömeges csalásokat. Az EU pedig egy hónappal a tavaly augusztus 20-án tartott szavazás után elsőként tett jelentést a választási csalásokról, amelyek a szervezet szerint a leadott voksok legkevesebb negyedét érintették.

“Megdöbbentettek minket az afgán elnök szavai, amelyek igencsak távol
állnak a tavalyi beiktatási beszédében elmondottak tartalmától. Úgy
véljük, Karzai állításai megalapozatlanok” – reagált az afgán elnök
szavaira a francia külügyminisztérium. Karzai az ENSZ mellett név
szerint Philippe Morillon francia tábornokot, az EU választási
megfigyelőinek vezetőjét vádolta meg a csalások végrehajtásával.

Afganisztánban tavaly novemberben törölték az elnökválasztás második fordulóját, és Hamid Karzait nyilvánították győztesnek. Abdullah Abdullah volt külügyminiszter előzőleg visszalépett a második fordulótól, arra hivatkozva, hogy a voksolás feltehetően nem lesz szabad és tisztességes. Az első fordulóban Karzai a szavazatok 49,67 százalékát szerezte meg a hivatalos eredmények szerint, míg Abdullah 30,59 százalékot kapott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik