Nagyvilág

Szegénységhez vezet a korrupció

A korrupcióban és a nepotizmusban látja az Afganisztánt sújtó szegénység fő okát az ENSZ - tűnik ki a világszervezet Genfben kiadott jelentéséből.

Az emberi jogokkal foglalkozó főbiztosság megállapítása szerint az afgán lakosság 36 százaléka, vagyis 9 millió ember él “abszolút szegénységben”, további 37 százalék pedig éppen csak a szegénységi szint fölött vegetál.

A széles tömegeket sújtó szegénységben nagy szerepe van a hatalommal való visszaélésnek is. A kormány éppen emiatt nem képes szavatolni az emberek normális életének alapvető feltételeit, köztük a biztonságot, a kielégítő mennyiségű táplálékot és a lakhatást. A szegénység leküzdését elsősorban az elterjedt korrupció nehezíti – így a jelentés.

“Afganisztánban a szegénység nem a véletlen műve, és nem elkerülhetetlen” – mutatnak rá a főbiztosság szakértői. Szerintük a tömeges szegénységben szerepet játszik az emberi jogok figyelmen kívül hagyása, illetve megsértése is. Afganisztán ördögi körben mozog – mutatott rá egy ENSZ-szakértő. – A szegények gyakorlatilag arra kényszerülnek, hogy fegyvert fogjanak, hiszen pénzt sok esetben csak azoktól a csoportoktól kapnak, amelyeknek az oldalán harcolnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik