Nagyvilág

Robotrepülős támadás ért egy pakisztáni gerillatábort

Egy pilóta nélküli amerikai repülőgép három rakétát lőtt ki szerdára virradó hajnalban a lázadóknak az északnyugat-pakisztáni törzsi területen lévő egyik táborára.

A rakétatámadás célpontja Samir Hán törzsi vezető tábora volt – közölte egy nevének elhallgatását kérő pakisztáni biztonsági illetékes.

2008 augusztusa óta több mint 90 amerikai támadást hajtottak végre – többségüket pilóta nélküli repülőgépekkel – Pakisztánban, és ezekben több mint 830-an haltak meg. A támadások megszaporodtak, amióta a határ túloldalán fekvő, kelet-afganisztáni Hoszt városban december 30-án megölték az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) hét ügynökét és egy jordániai tisztet. Washington hivatalosan nem hajlandó elismerni, hogy ezeket a támadásokat az amerikai haderő hajtja végre, Iszlámábád, az Egyesült Államok fő térségbeli szövetsége pedig nyilvánosan tiltakozik nemzeti szuverenitása megsértése miatt.

Biztonsági források szerint szerdára virradóra mintegy száz iszlamista fegyveres kézi fegyverekkel és rakétavetőkkel megtámadott egy katonai tábort az afgán határ menti, úgynevezett törzsi területeken. Egy öngyilkos merénylő felrobbantotta magát, öt pakisztáni katona halálát okozva. A katonák választüzében legalább húsz – más jelentések szerint huszonöt – iszlamista halt meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik