Nagyvilág

Hackerek támadtak külföldi újságírókat

Feltörték Kínában dolgozó külföldi újságíróknak és elemzőknek a Yahoo amerikai internetes cégnél létesített e-mail fiókját az utóbbi hetekben.

A külföldi újságírók kínai klubja (FCCC) szerdán közleményben jelentette be, hogy legalább nyolc tagja nem tudta megnyitni fiókját a Yahoo levelező rendszerében, vagy éppen üzeneteit ismeretlen címekre küldték el.

A Yahoo március 25-én több fiókot is kénytelen volt törölni, mivel az érintett felhasználók két héten keresztül csak hibaüzenetet kaptak, és nem tudták megnyitni a fiókot. Bár a vállalat amerikai központja nem válaszolt az FCCC kérdéseire, a Yahoo névtelenül nyilatkozó technikusai közölték, hogy legalább egy fiókot hackertámadás ért, de a támadót kizárták, és az eredeti felhasználó ismét hozzáférhet a rendszerhez.

Az AFP érdeklődésére a Yahoo annyit közölt, hogy elítéli a kibertámadásokat, “bárhonnan is eredjenek, és bármi legyen is céljuk”. “Elkötelezettek vagyunk az iránt, hogy megvédjük felhasználóink biztonságát és magánéletét, és megtettük a feltörések esetén szükséges intézkedéseket” – mondta egy névtelenül nyilatkozó szóvivő.

A világhálóval kapcsolatos kérdések nagyon nagy figyelmet kaptak Kínát illetően azóta, hogy a Google amerikai internetes cég január közepén bejelentette, hogy a rendszerét – vélhetően kínai területről ért – ért hackertámadások miatt meg akarja szüntetni a Google.cn tartalmának szűrését, illetve fontolóra veszi kivonulását, amennyiben erre nem lesz módja. Mintegy két hónappal később, március 22-én a Google bejelentette, hogy beszüntette kínai keresőportálja öncenzúrázását és leállítja működését. Az ázsiai ország szárazföldi részén élő internetezőket hongkongi honlapjára (google.com.hk) irányította át.

David Dadge, az Nemzetközi Sajtóintézet (IPI) igazgatója elfogadhatatlannak nevezte, hogy egyesek megpróbálják feltörni magánszemélyek, különösen újságírók e-mail fiókját. “Ez veszélyezteti az újságírók bizalmas forrásait, és ez is egyik formája a megfélemlítésnek. Örülünk a Google döntésének, amellyel fellépett az internetet sújtó kínai elnyomó politika ellen. Sajnos, úgy tűnik, hogy a kínai hatóságok elszántan folytatják politikájukat, amely az információk szabad áramlásának feltartóztatására irányul” – áll az IPI szerdán kiadott közleményében.

Kínában működik a világ legnagyobb és leggyorsabban fejlődő, ugyanakkor leginkább cenzúrázott internetpiaca, mintegy 400 millió felhasználóval. A sajtó- és véleményszabadságot védő nemzetközi szervezetek ugyanakkor azzal vádolják Kínát, hogy az internet ellenőrzésével meg akarja akadályozni a politikai ellenzék bármiféle szervezkedését. Dacára a cenzúrának az utóbbi években az internet vált a társadalmi és politikai elégedetlenség kifejezésének fő eszközévé.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik