Nagyvilág

Árvíz tombol Amerikában

Vészhelyzetet hirdettek az Egyesült Államok északkeleti részén, Massachusetts, Rhode Island és Connecticut államban az utóbbi napok óriási esőzései és az özönvízszerű áradások miatt - jelentette szerdán az MSNBC televízió.

Sok helyen lezárták az elöntött utakat, és az alacsonyan fekvő területeken homokzsákokból emelt gátakkal igyekeznek védekezni. Több térségben – New York városában is – ez minden idők legcsapadékosabb márciusa.

A helyzet az apró tengerparti Rhode Island államban a legsúlyosabb: a közúti közlekedés több körzetben megbénult, iskolákat zártak be, lakók százait menekítették ki házaikból. Várhatóan ez a legnagyobb áradás az államban az utóbbi több mint 100 évben.

Barack Obama elnök több területen katasztrófahelyzetet hirdetett a szövetségi támogatás folyósításához.
Bár néhány körzetben már megkezdődött az apadás, a Maine államból New York állam felé tartó folyók szerdán vagy csütörtökön tetőznek. “A neheze még hátravan (…) súlyos a helyzet” – nyilatkozott a helyi tévékben Don Carcieri, Rhode Island kormányzója; az államot hónapok óta magas, 13 százalékos munkanélküliség sújtja.

A medrükből kilépő folyók sok térségben elárasztották az utakat Connecticut államban és New York városa körül is. Az esőzések miatt átlagosan 1-2 órás késések voltak kedden Philadelphia, Boston és New York City repülőterein.

Kiadós esők zúdultak az utóbbi napokban az egész keleti partra; Maine-től egészen Észak-Karolináig 5-10 centiméter eső esett. Új-Anglia déli részén két nap alatt 12-17 centiméter csapadék hullott, New Jersey-ben is rekordok dőltek meg. Az adatok szerint ez a március volt a valaha mért legcsapadékosabb hónap Bostonban (Massachusetts) és Providence-ben (Rhode Island).

New Yorkban a legcsapadékosabb március zárul: csaknem 29 centiméter csapadék esett (az előző, 26,7 centiméteres rekordot 1983-ban mérték).

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik