Nagyvilág

Washington tovább csökkentené az atomfegyverek számát

Az Egyesült Államok tárgyalni szeretne Oroszországgal a harcászati nukleáris fegyverek esetleges csökkentéséről.

Ellen Tauscher fegyverzetellenőrzési és nemzetközi biztonsági ügyekkel foglalkozó amerikai külügyi államtitkár annak kapcsán beszélt erről helyi idő szerint hétfőn Washingtonban újságíróknak, hogy Barack Obama amerikai és Dmitrij Medvegyev orosz elnök múlt pénteken telefonon megállapodott a hadászati nukleáris támadó fegyverek csökkentéséről szóló új START-szerződés utolsó részleteiről. Ez jelentősen csökkenteni fogja a két ország atomarzenálját. A harcászati fegyverek csaták eldöntésére alkalmasak, míg a hadászati fegyverek egy egész háború menetét meghatározzák.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a harcászati nukleáris fegyverekkel kapcsolatban február elején úgy nyilatkozott, hogy Moszkva régóta szorgalmazza az első lépés megtételét, vagyis azt, hogy az összes harcászati atomfegyvert vonják vissza azon országok területére, amelyek ezek tulajdonosai.

Robert Gates amerikai védelmi miniszter a múlt héten közölte, hogy az amerikai kormány csakis a NATO-szövetségesekkel együtt dönt majd az Európába telepített amerikai harcászati nukleáris robbanófejek esetleges csökkentéséről vagy teljes kivonásukról.

Független amerikai szakértők szerint az amerikai haderő 500 harcászati nukleáris robbanófejjel rendelkezik. Ebből mintegy 240-et hat légitámaszponton tárolnak öt európai NATO-tagállamban: Belgiumban, Németországban, Olaszországban, Hollandiában és Törökországban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik