Nagyvilág

14 év üzleti kémkedésért

Vesztegetés és üzleti kémkedés miatt héttől 14 évig terjedő börtönbüntetéssel sújtotta hétfőn egy sanghaji bíróság a Rio Tinto ausztrál-brit bányászati óriásvállalat egy ausztrál és három kínai állampolgárságú volt alkalmazottját.

Az 54 éves Stern Hu, a cég kínai vasércbányászati ágazatért felelős ausztrál állampolgárságú igazgatója vesztegetésért hét, üzleti titkok ellopásáért pedig öt év szabadságvesztést kapott, amiből összesen tíz évet kell letöltenie. Ezenkívül még vagyonelkobzásra ítélték, továbbá egymillió jüan (több mint 146 ezer dollár) büntetés megfizetésére kötelezték.

Hu az ítélet szerint több mint 946 ezer dollár értékű kenőpénzt fogadott el. Társaival együtt pedig összesen 13 millió dollárt kaptak.

Az ügyész Hu számára “engedékenységet” kért a bíróság részéről, miután a volt igazgató a bíróságtól és cégétől is bocsánatot kért, a több mint 900 ezer dollárt bajban lévő gyermekkori barátainak megsegítésére fordította.

A három kínai alkalmazottat 7, 8, illetve 14 évig terjedő szabadságvesztésre és különböző mértékű pénzbüntetésre ítélték. Sajtóbeszámolók szerint egyikük bevallotta az üzleti kémkedést, s a négyből hárman részletesen is beszámoltak a kenőpénzek elfogadásáról.

Hu a válság időszakában elsősorban azoktól a kis acélvállalatoktól kapott pénzt, amelyek kiszorultak a Rio vásárlói köréből, mivel az ausztrál cég elsősorban az állami nagyvállalatokat részesítette előnyben.

A bíróság megállapította, hogy a vádlottak 2003 és 2009 között nem megengedett eszközökkel jutottak kínai acélipari vállalatok üzleti titkaihoz, amelyek felhasználásával később az ártárgyalásokon jó pozíciót tudtak elérni. A bíróság megállapítása szerint mindezek következményeként a tavalyi évben több mint húsz kínai vállalat volt kénytelen összességében 1,02 milliárd jüannal többet fizetni az importált vasércért.

A Rio Tinto sanghaji irodájának munkatársai ellen tavaly nyáron léptek fel a kínai hatóságok. Az ausztrál-brit cég a világ második legnagyobb vasércszállítója, Kína pedig az ausztrál export második legfontosabb célországa.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik