Nagyvilág

Zátonyra futott egy olajszállító hajó a Szuezi-csatornán

Le kellett zárni vasárnap részlegesen a Szuezi-csatorna hajóforgalmát, miután egy olajszállító hajó megfeneklett az átkelőhelyen.

Az 54 ezer tonnás líbiai zászló alatt hajózó tanker a csatorna keleti oldalánál futott zátonyra, elzárva az egyik irányba tartó hajók elől az utat. A híradások szerint a baleset miatt nem került szennyeződés a vízbe. A forgalmat részlegesen átirányították, és megkezdték a tanker kiszabadítását.

A Sínai-félsziget nyugati részén épült tengeri csatornán havonta átlagban mintegy 1500 hajó halad át. A mesterséges vízi útvonal hossza 163 km, és a legkeskenyebb részén 300 m széles. A csatorna Egyiptomban a földközi-tengeri Port Said, és a vörös-tengeri Szuez városokat köti össze. Ezzel lehetővé teszi az észak-déli irányú vízi szállítást Európa és Ázsia között, Afrika megkerülése nélkül. A csatorna megnyitása előtti időkben az áruk szállítása a Földközi-tenger és a Vörös-tenger között gyakran a hajókból való kirakodással és a szárazföldön való áthordással járt együtt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik