Nagyvilág

Csökkent az oroszországi időzónák száma

A lakossági tiltakozás ellenére tizenegyről kilencre csökkentették az oroszországi időzónák számát

A Dmitrij Medvegyev elnök kezdeményezésére született döntés célja, hogy egységesebbé váljon a hatalmas ország gazdasági élete.

A változás értelmében az ország távol-keleti, kamcsatkai és csukotkai régióiban ezentúl nem kilenc órával többet mutatnak az órák, mint Moszkvában, hanem csak nyolccal. A két térség ugyanis kapcsolódik a nyugatról szomszédos Magadán régióhoz.

Oroszország európai felében pedig a szamarai régió és Udmurtföld időzónája változik meg. E két terület eddig önálló zónával rendelkezett a moszkvai és a tőlük keletebbre fekvő régiók időzónái között, ám a két régió vasárnaptól csatlakozik a moszkvai időzónához.
A zónacsökkentés egyébként e két régióban nem volt zökkenőmentes: Szamarában és Udmurtföldön sokan tiltakoztak a saját időzónájuk megszüntetése ellen. A döntés ugyanis számukra azt jelenti, hogy a velük keletről közvetlenül határos területekhez képest ezentúl két órás lesz az időkülönbség.

A zónacsökkentésről szóló rendeletet, amelyet Dmitrij Medvegyev orosz elnök tavaly november óta szorgalmaz az ország gazdasági életének megkönnyítése érdekében – március elején írta alá Vlagyimir Putyin miniszterelnök.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik