Nagyvilág

Megkezdődött a magyar zsoldosok dakari pere

Megkezdődött a magyar „zsoldosok” pere szombaton a dakari esküdtszéken – tájékoztatta az MTI-t telefonon Yves Marliere, Magyarország dakari tiszteletbeli konzulja.

A 29 éves G. Gézát, a 32 éves N. Zoltánt és a 34 éves F. Tamást azzal vádolják, hogy 2006 áprilisában megfojtották a sofőrt, aki bérbe adott nekik egy terepjáró gépkocsit. A tárgyalást eredetileg e hét keddjén tartották volna, de el kellett halasztani szombatra, amíg magyar tolmácsot találnak a vádlottaknak.

Yves Marliere elmondta, hogy a három vádlott szombaton megjelent a bíróság előtt. A tárgyalás vasárnap folytatódik, és várhatóan aznap ítéletet is hirdetnek. A három vádlott ügyvédei szerint öt év és életfogytiglan közötti börtönbüntetésre számíthatnak.

A vádirat szerint az egyik magyar a francia idegenlégióból, a másik a magyar hadseregből dezertált. Harmadik, (eredeti foglalkozása szerint asztalos) társukkal együtt részt vettek egy “katonai kiképzésen”, majd úgy döntöttek, hogy “munkát keresnek Afrika feszültséggócaiban”. A marokkói Casablancán és Párizson keresztül érkeztek a szenegáli fővárosba.

A vád szerint a három férfi eltervezte, hogy bérbe vesz egy terepjárót, és megszabadul annak sofőrjétől, hogy a jármű birtokába jusson. 2006. április 18-án béreltek is egy kocsit azzal az ürüggyel, hogy szafarira mennek. Tivaouane-ban, Dakartól 92 kilométerrel északra azután megfojtották a sofőrt, Aly Diop Niangot, és testét “egy bokorba dobták”. A férfiakat végül az ország déli részében, a Niokolo-Koba Nemzeti Parkban fogták el, ahol a park őreinek feltűnt a gépjárműforgalom elől elzárt úton, rendszámtábla nélkül haladó megrongált taxi, amelyben gyakorlóruhás férfiak ültek.

A vádlottak beismerték a tényeket, de tagadják, hogy gyilkosságra készültek – mondta el a tiszteletbeli konzul.
Yves Marliere megjegyezte, hogy Magyarország és Szenegál között nincsen jogsegélyegyezmény, és enélkül az elítéltek nem adhatók ki Magyarországnak. Így Szenegálban kell letölteniük a büntetésüket, hacsak a magyar igazságügy-minisztérium nem javasolja az egyezmény megkötését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik