Nagyvilág

START: megegyezett Obama és Medvegyev

A két elnök telefonon megbeszélte, hogy csökkentik atomarzenáljukat. A paktumot Prágában írják alá.

Barack Obama amerikai és Dmitrij Medvegyev orosz elnök pénteken telefonon megállapodott az új START-szerződés utolsó részleteiről. Ez jelentősen csökkenteni fogja a két ország atomarzenálját. A megállapodást április 8-án Prágában írják alá. A megegyezés tényét a Fehér Ház és Kreml sajtóhivatala is megerősítette.

A megállapodás mindkét fél esetében 1550-ben szabja meg a nukleáris robbanófejek maximális számát – ami 30 százalékos csökkentést jelent -, és 700-ban állapítja meg a hadrendbe állítható szárazföldi, illetve tengeralattjárókra telepített ballisztikus rakéták és hadászati bombázók számát. A hordozóeszközök száma, beleértve a hadrendbe nem állított egységeket is, összességében nem haladhatja meg a 800-at. Az 1991-ben megkötött és decemberben lejárt START-1 szerződés még 6000-ben állapította meg a robbanófejek és 1600-ban a hordozóeszközök számának plafonját.

Az új START – vagy START-3 – szerződés egyben mindkét fél számára lehetővé teszi, hogy szigorúan ellenőrizze a végrehajtás minden részletét. (A START-2 szerződést 1993. január 3-án írta alá a két fél, ám az soha nem lépett hatályba, mert a washingtoni törvényhozás nem ratifikálta.) Barack Obama amerikai elnök az aláírás szándékának hivatalos bejelentésekor emlékeztetett rá: tavaly áprilisban, Prágában kinyilvánította, hogy Amerika célja a nukleáris fegyverektől mentes világ megteremtése. Rámutatott, hogy ezt nem tartja a közeljövőben valóra váltható törekvésnek, de a cél megvalósítása érdekében ismételten szorgalmazta a nukleáris fegyverek elterjedése megállítását, annak megakadályozását, hogy nukleáris anyagok terroristák kezébe kerüljenek. Síkraszállt a nukleáris arzenálok csökkentéséért. Hillary Clinton amerikai külügyminiszter kijelentette: arra számít, hogy a szerződés ratifikálása erős kétpárti támogatásra talál majd a szenátusban.

A Prágában aláírandó START-3 szerződés mind Barack Obama, mind Dmitrij Medvegyev számára a megválasztása óta az első jelentős sikert jelenti a nemzetközi színtéren. A hadászati fegyverzet korlátozásáról szóló START-1 szerződés, amelyet 1991-ben kötött az Egyesült Államok és a Szovjetunió, 1994. december 5-én, 15 éves időszakra lépett hatályba. Ez volt az első olyan amerikai-orosz szerződés, amely nemcsak korlátozta, de jelentősen csökkentette is a két állam felhalmozott nukleáris arzenálját.

A START-1 szerződés hatálya 2009. december 5-én lejárt, de a két elnök külön közleményben kötelezte el magát amellett, hogy országaik a dokumentum szellemében folytatják az együttműködést. Egyben megállapodtak arról is, hogy új szerződést készítenek elő.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik