Nagyvilág

Nyomozás indul Pasolini ügyében

Új eljárást indítanak Pier Paolo Pasolini olasz filmrendező 1975-ös meggyilkolása ügyében, mert felmerült a gyanú, hogy annak idején felületes volt a nyomozás.

Angelino Alfano olasz igazságügyi miniszter jelentette be nyílt levelében, hogy új vizsgálatot indítanak Pasolini, a neves rendező halálának ügyében. A dokumentum a Corriere della Sera című olasz lap pénteki számában jelent meg Walter Veltroni volt római főpolgármester levelére válaszul. Az író Veltroni, a balközép Demokrata Párt volt vezetője azért kérte a vizsgálat újraindítását, mert szerinte annak idején a nyomozás figyelmen kívül hagyott több bizonyítékot, másfelől ma olyan új technológiákat lehet alkalmazni, amelyek akkoriban még nem léteztek, mint amilyen az ujjlenyomat genetikai összevetése.

Walter Veltroni szerint bizonyítékok szólnak amellett, hogy az író és rendező baloldali értelmiségi meggyilkolásáért elítélt suhanc, az akkor 17 éves Pino Pelosi nem volt magányos gyilkos. A teste áruba bocsátásából élő Pelosit 9 év börtönre ítélték, miután magára vállalta a gyilkosságot, amelyet állítólag egy szexuális aktust követő dulakodásban követett el az ostiai tengerparton. Pino Pelosi 2005-ben egy televíziós interjúban visszavonta vallomását és azt állította, hogy a homoszexuális filmrendezőt valójában három ismeretlen verte agyon, és a bosszúállástól való félelmében nem jelentette fel őket.

Pénteken megjelent levelében Alfano igazságügyi miniszter is elismeri, hogy a hajdani vizsgálatot nem folytatták le kellő alapossággal és számos kérdőjel maradt. Alfano szerint “az igazság megállapítása hasznos, sőt szükséges és nemcsak igazságügyi, hanem politikatörténeti szinten is”. Pasolini családjának ügyvédei mindig is kétségbe vonták, hogy a vékony, gyenge fizikumú Pino Pelosi képes lett volna halált okozó ütéseket mérni a filmrendezőre, ráadásul anélkül, hogy maga bármilyen komolyabb sebet kapott volna.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik