Nagyvilág

Kivégzésssel fenyegetőzik bin Laden – Videó

Az al-Kaida vezetője, Oszama bin Laden legfrissebb hangüzenetében kijelentette: azon a napon, amikor az Egyesült Államokban döntés születik a 9/11-es merénylet értelmi szerzőjének kivégzéséről, a terrorszervezet minden fogságában lévő amerikait kivégez.

Az al-Jazeera arab nyelvű hírtelevízió csütörtökön egy hangfelvétel részletét mutatta be, amelyen bin Laden figyelmeztet: azon a napon, amikor döntés születik Halid Sejk Mohammed kivégzéséről, az al-Kaida fogságában levő amerikaiak haláláról is döntenek.

Az amerikai népnek címzett üzenetében a terroristavezér arról is beszél, hogy Barack Obama amerikai elnök “ugyanazt a politikát követi, mint elődei” az afganisztáni csapaterősítéssel és “a hős” Halid Sejk Mohammeddel szembeni igazságtalan bánásmóddal – írja a BBC. Elítélően szólt továbbá Washington “igazságtalan” közel-keleti politikájáról, és bírálta a Fehér Házat, amiért támogatja “a Palesztinát” megszállva tartó Izraelt.

Halid Sejk Mohammedet eredetileg a terrortámadások helyszínén, New Yorkban akarták bíróság elé állítani, ám erről a Fehér Ház lemondott azt követően, hogy kritikák érték a kormányzatot a New York-i per magas költségei és a hatékonyság hiánya miatt.

Egyelőre nem világos, hogy a 9/11-es az öt vádlott ellen polgári vagy katonai eljárást folytatnak majd le. Robert Gibbs fehér házi szóvivő január végén azt mondta, valószínűleg ki fogják végezni a terrortámadás értelmi szerzőjét.

Oszama bin Laden legutóbb januárban tett közzé üzenetet, amelyben az Egyesült Államokat tette felelőssé a globális felmelegedés miatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik