Nagyvilág

Szlovákia: a magyar pártok határolódjanak el a Jobbiktól

A szlovák külügyminisztériumot nyugtalanítja a Jobbik választási kampánya és a párt vezetőinek kijelentései - jelentette a Kitekintő.hu a szlovák SITA hírügynökség nyomán.

„A nacionalista, radikális Jobbik képviselői meghökkentő intenzitással vonják kétségbe Európa háború utáni elrendezését, a határok érinthetetlenségét és a szomszédos országok területi egységét, beleértve az Európai Unió tagállamait is. A revizionista eszmék a nyílt fajgyűlölettel és zsidóellenességgel együtt szilárd részét képezik a Jobbik programjának, ami által ez a párt szembe kerül nem csupán a nemzetközi joggal, hanem azokkal az alappillérekkel is, amelyeken a mai Európa áll“ – tartalmazza az a nyilatkozat, amelyet Peter Stano külügyi szóvivő juttatott el a SITA hírügynökségnek.

A szlovák diplomácia szerint a magyar revizionisták elveszítették az időérzéküket és az egész demokratikus Európának figyelmeztetnie kellene a párt vezetőit, hogy 2010-et írunk és mindkét ország tagja a demokratikus közösségnek, szövetségesek a NATO-ban és békében akarnak élni. „A Szlovák Köztársaság Külügyminisztériuma elvárja, hogy a magyar demokratikus pártok ugyanúgy elhatárolódnak a Jobbik revizionista kijelentéseitől, amelyek átgondolt és veszélyes provokációt jelentenek a jószomszédság és az országaink közötti együttműködés ellen, mint ahogyan a fajgyűlölő és zsidóellenes kijeletések esetében is tették“ – zárul a nyilatkozat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik