Nagyvilág

Megfenyegették az egészségügyi reformra szavazó képviselőket

Az amerikai kormánypárt vezetői aggódnak, mert több olyan párttársukat megfenyegették, akik megszavazták az egészségügyi reformtörvényt.

Steny Hoyer demokrata többségi frakcióvezető elmondta: a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) és a Capitolium rendőrsége eligazítást tartott demokrata párti képviselőknek arról, hogyan járjanak el fenyegetések esetén. Hozzátette, hogy azokra a politikusokra, akik fenyegetve érzik magukat, a hatóságok “figyelni fognak”. Hoyer elmondta: eddig több mint tíz demokrata párti képviselőt fenyegettek meg vagy zaklattak. Azt azonban nem közölte, hogy bárki fokozott védelmet kapott volna.

A vasárnap éjszakai szavazás idején tüntetők gyűltek össze a Capitoliumnál. Közülük többen rasszista, gyalázkodó jelmondatokat kiabáltak afroamerikai képviselőkre, egyiküket le is köpték. Erőszakos cselekmények történtek New York egy nyugati kerületében is, ahol téglával törték be a Demokrata Párt két helyi irodájának ablakait. Az egyik Louise Slaughter képviselő irodája, ő fontos szerepet játszott a reformcsomag elfogadtatásában. Az arizonai Tucsonban Gabrielle Giffords irodáját támadták meg vandálok a szavazás utáni órákban.

Hoyer elmondása szerint olyan tiltakozó demonstrációk is voltak, amelyeken a tüntetők azt kiabálták, hogy a demokrata képviselőket kivégzőosztag elé kellene állítani, máshol pedig olyan posztereket lehetett látni, amelyeken a törvényhozók arca elé célkeresztet rajzoltak.

Az Obama-féle átfogó egészségügyi reform ellen tiltakozók poszterein napok óta az egyik leggyakoribb felirat: “Öljétek meg a tervezetet!”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik